3 manieren om je houten lamellen schoon te maken!

3 manieren om je houten lamellen schoon te maken!

Je hebt eindelijk prachtige  horizontale houten lamellen die je interieur voorzien van de finishing touch. Die wil je natuurlijk netjes onderhouden zodat ze blijven stralen. Maar op welke manieren kun je dit bijhouden? En welke methode is geschikt om ze even snel op te frissen. En hoe kun je houten lamellen grondig schoonmaken? Lees verder om te weten hoe je jouw houten horizontale jaloezieën in perfecte staat houdt.

Houten lamellen afstoffen

Houten lamellen afstoffen

Als je even snel je horizontale houten lamellen op wilt frissen, is het handig om ze af te stoffen. Gebruik hiervoor een microvezeldoek of een plumeau. Gebruik in ieder geval iets wat zacht is en stof opneemt. Zo voorkom je lelijke krasjes op je houten jaloezieën.


Een microvezeldoek hecht zich aan kleinere stofdeeltjes dan een plumeau en pakt daardoor stofdeeltjes op waar een gewone stofdoek of plumeau niet bij zou komen. Zo stof je in dezelfde tijd de horizontale houten lamellen beter af. Klus geklaard!


Tip: Wanneer je horizontale houten lamellen afstoft, is het handig om ze eerst even te sluiten. Zo kom je makkelijker bij elk stukje oppervlak van de houten lamellen, omdat alle houten jaloezieën naar je toe gedraaid staan. Daarbij heb je ook nog eens geen last van de zon die in je ogen schijnt, en dat is wel zo prettig.


Maak jouw horizontale houten lamellen voorzichtig schoon met water


Als je een grote schoonmaak houdt of gewoon de houten jaloezieën een grondige schoonmaakbeurt wilt geven kun je ze ook ouderwets met water wassen. Je hoeft niks aan het water toe te voegen. Chemicaliën in schoonmaakmiddelen zouden zelfs de horizontale houten lamellen aan kunnen tasten, dus wees hier voorzichtig mee.


Het beste is om een zachte doek te gebruiken, die je uitwringt voordat je de houten horizontale jaloezieën ermee schoonmaakt. Als je een doorweekte doek gebruikt blijft er meer vocht achter op de houten jaloezieën, wat er weer voor kan zorgen dat er vlekken in het hout komen. Less is more, in dit geval. Om deze reden is het verstandig om na het schoonmaken de houten jaloezieën met een droge, zachte doek weer af te drogen.

Olijfolie en een stofzuiger gebruiken bij houten lamellen?

Olijfolie en een stofzuiger gebruiken bij houten lamellen?

Als je een opzetstuk met zachte stofranden hebt, kun je houten jaloezieën zelfs schoonmaken met je stofzuiger! Ideaal als je al een schoonmaak rondje door het huis maakt en even de houten jaloezieën mee wilt pakken.


Wil je de houten lamellen meer laten glimmen? Dan kan je een beetje olijfolie bij warm water doen. Makkelijk, want dat heb je waarschijnlijk al in huis. Als je scheuren in een houten lamel hebt, werk daar liever niet met olijfolie. Als de olie erin komt kan het de houten lamel van binnenuit aantasten. Dat zou zonde zijn!


Voor meer glans kun je ook lemon olie gebruiken. Lemon olie wordt uit de schil van een limoen gehaald en is een natuurlijk desinfectiemiddel. Het enige nadeel is dat je dit misschien niet zomaar in huis hebt liggen. Dan is een middeltje als olijfolie makkelijker.

Extra tips voor het schoonmaken van je horizontale houten jaloezieën

-          Je kunt ook een speciale houtreiniger gebruiken

-          Droog je houten jaloezieën na het reinigen altijd af

-          Maak ook de onderkant van je houten lamellen schoon door ze de tegenovergestelde kant op te draaien

-          Even geen doekjes in huis? Een schone sok kan het klusje ook klaren!

Hoe veel of weinig tijd je ook hebt, je houten horizontale jaloezieën kun je er weer als nieuw uit laten zien! Ze hebben alleen maar een beetje liefde nodig. Met deze tips op zak weet je precies hoe je dat aan kan pakken. Dat hoeft ook helemaal niet veel moeite te kosten. Dus stof, poets, geef glans, maar vooral: geniet van die mooie, warme horizontale houten jaloezieën die daar aan de ramen in de kamer stralen.

Benieuwd hoe je je gordijnen schoon kunt maken? Ook hiervoor hebben we een uitgebreide uitleg!

Nieuwe houten jaloezieën

Heb je jouw houten jaloezieën geprobeerd schoon te maken maar zijn deze toch te vies om schoon te worden? Of ben je eigenlijk wel een beetje uitgekeken op jouw houten jaloezieën? Ook dan hebben we de oplossing voor jou. Kijk namelijk eens rond in onze webshop en wie weet vind je een houten jaloezie die een mooie toevoeging is aan jouw interieur. Onderstaand een paar voorbeelden van houten jaloezieën uit onze collectie:

Houten jaloezie wit premium

Houten jaloezie zwart premium

Houten jaloezie betongrijs

Pvc jaloezie donkerbruin houtnerf