Rolgordijnen en duo rolgordijnen schoonmaken

Wij raden aan om regelmatig je rolgordijnen en duo-rolgordijnen schoon te maken. Rolgordijnen die erg vuil zijn, zijn namelijk lastiger schoon te maken en vragen meer aandacht. Goed onderhouden rolgordijnen en duo-rolgordijnen gaan langer mee en geven je meer woonplezier. Met deze tips laat jij jouw raamdecoratie weer stralen en kan jij er weer optimaal van genieten. Het schoonmaken van raamdecoratie lijkt een hele kluif, maar met onze tips is het zo gedaan.

Voor veel rolgordijnen en duo rolgordijnen gelden de volgende stappen bij het schoonmaken:

  1. Verwijder stof en vuil
  2. Verwijder grotere vlekken met een lauw sopje
  3. Droog het rolgordijn goed af met een schone doek
  4. Hang het gordijn uit om te drogen

Let op! Ieder (duo)rolgordijn heeft zijn eigen onderhoudsvoorschrift waar je rekening mee moet houden. Onderstaande geldt voor het grootste deel van de rolgordijnen.

Rolgordijnen en duo rolgordijnen schoonmaken

Rolgordijnen schoonmaken in 4 stappen

Stap 1

Stap 1

Stof en vuil verwijderen
Stap 2

Stap 2

Verwijder de grotere vlekken met een lauw sopje
Stap 3

Stap 3

Droog het rolgordijn goed af met een schone doek
Stap 4

Stap 4

Hang het rolgordijn uit
Stap 1: Verwijderen van stof en vuil

Stap 1: Verwijderen van stof en vuil

Het verwijderen van stof en vuil op een rolgordijn is relatief eenvoudig. Je rolt het rolgordijn volledig naar beneden. Vervolgens maak je een doek vochtig en neem je het rolgordijn af. Hierdoor zal het ergste stof en vuil worden afgenomen. Indien je geen vlekken op het rolgordijn hebt is deze stap al voldoende om een rolgordijn schoon te hebben.

Let op dat je bij het schoonmaken geen magnetische doek gebruikt. Dit kan de verduisterende laag van het rolgordijn beschadigen.

Stan 2: Rolgordijnen schoonmaken met een sopje

Stan 2: Rolgordijnen schoonmaken met een sopje

Vul een emmer met lauw water en eventueel wat mild wasmiddel zodat er een sopje ontstaat (gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen). Gebruik vervolgens een zachte doek of spons om de vlekken stuk voor stuk te behandelen met het sopje. Wrijf hiermee niet te lang op één plek, anders kan je het materiaal beschadigen.

Rolgordijnen moeten niet te nat of te zwaar worden dus je kan een rolgordijn het beste niet in één keer wassen op deze manier. Pak de vlekken dus stuk voor stuk aan en spoel de vlekken vervolgens af met lauw water.

Zwaar vervuilde rolgordijnen kan je het best schoonmaken door de stof van de buis af te rollen en de bovenstaande tips te hanteren. Let wel op dat je de stof echt goed droogmaakt en de stof niet langer dan 2 uur nat laat zijn!

Stap 3: Droog het rolgordijn af met een schone doek

Stap 3: Droog het rolgordijn af met een schone doek

Om het drogen te bevorderen is het handig om, na het schoonmaken met een sopje, het rolgordijn af te nemen met een droge en schone doek. Hierdoor wordt al veel vocht opgenomen en zal het rolgordijn mooier en sneller drogen.

Stap 4: Hang het rolgordijn uit

Stap 4: Hang het rolgordijn uit

Als laatste stap is het erg verstandig om het rolgordijn vervolgens te laten drogen in de lucht en deze pas weer op te rollen zodra het gordijn volledig droog is. Hang het rolgordijn dus goed uit en laat deze een tijdje drogen.

Verkleurde rolgordijnen bleken

Het komt vaak voor dat witte rolgordijnen verkleuren door de zon die er op heeft gestaan. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je nieuwe raamdecoratie moet kopen. Witte rolgordijnen kunnen namelijk weer prachtig wit worden door bleekmiddel, citroensap of een bruistablet voor kunstgebitten te gebruiken. Wij adviseren wel om dit eerst te testen op een klein stukje zodat je direct het effect kan zien en kan controleren of de beschermlaag niet te veel beschadigt. Vergeet hierbij niet om handschoenen aan te trekken als je jouw verkleurde rolgordijn weer wit wil krijgen.

Het koord van een rolgordijn

Het koord van een rolgordijn

Als het koord van een rolgordijn vaak wordt gebruikt is het verstandig om deze ook met enige regelmaat goed schoon te maken. Dit kan heel goed door een plastic zakje te vullen met water en azijn. Vervolgens stop je het hele koord in het zakje, sluit je deze af en hang je deze vast bovenaan het rolgordijn met een wasknijper. Hierdoor hoef je niet het hele rolgordijn of koord van de muur af te halen. Laat het koord een aantal uur in het zakje zitten. Na een paar uur verwijder je het zakje en ga je nog even met een vochtige doek over het koord zodat deze weer schittert.

Velux dakraam rolgordijnen schoonmaken

Natuurlijk wil je het rolgordijn voor je Velux dakraam ook goed onderhouden. Dit kun je vaak op dezelfde manier doen als een normaal rolgordijn:

  • Stof kun je met een plumeau of voorzichtig met een stofzuiger verwijderen
  • Lichte vlekken kun je met een lichtvochtige doek (niet helemaal nat) verwijderen. Dep voorzichtig zodat je de stof niet beschadigt

Ga je het dakraam schoonmaken? Spuit het schoonmaakmiddel dan op een doek en niet op het raam. Zodoende komt het schoonmaakmiddel niet op het Velux rolgordijn en kan deze dus ook niet beschadigen.

Duo rolgordijn schoonmaken

Een duo rolgordijn is zeer onderhoudsvriendelijk. Doordat onze duo rolgordijnen zijn gemaakt van 100% polyester is het schoonmaken zeer makkelijk. Je kunt het stof makkelijk verwijderen met een stofzuiger met een zachte borstel. Wil je het echt grondig doen dan kun je het duo rolgordijn afnemen met een (licht) vochtige microvezel doek. Let op dat je geen natte vlekken op het doek maakt, zodat je kringen voorkomt.

Duo rolgordijn schoonmaken

Andere raamdecoratie schoonmaken

Gratis kleurstalen

Gratis kleurstalen

Vraag gratis kleurstalen aan en kom er achter wat voor effect de kleur, het materiaal en de transparantie heeft op jouw interieur.

Klanten beoordelen ons met een 9

Klanten beoordelen ons met een 9

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9. Benieuwd naar hoe zij ilumio ervaren? Bekijk dan onze reviews op de Kiyoh pagina.