Lamellen schoonmaken

Onze lamellen zijn van kunststof zeer onderhoudsvriendelijk. De lamellen beschikken over een glad oppervlak. Dit voorkomt dat grote hoeveelheden stof zich verzamelen tussen of op de lamellen. Ondanks dat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn kan het geen kwaad om ze eens in maand te onderhouden. Voor de lamellen van kunststof geldt het volgende bij schoonmaken:

  1. Laat tijdens het schoonmaken de lamellen hangen waar ze altijd hangen
  2. Pak een microvezeldoek, plumeau, of de stofzuiger en verwijder het stof van de lamellen
  3. Maak een heet sopje met of zonder allesreiniger en neem de lamellen af
  4. Spoel de lamellen daarna af met lauw water en maak ze droog met een schone doek
  5. Hang de lamellen goed uit nadat na het voltooien van de eerste vier stappen en laat ze drogen

3 makkelijke stappen

Stap 1

Stap 1

Stof de lamellen af

Stap 2

Stap 2

Reinig de lamellen met een sopje

Stap 3

Stap 3

Spoel en droog de lamellen af

Stap 1: Stof de lamellen af

Stap 1: Stof de lamellen af

Als je wilt dat je lamellen er altijd uit zien als nieuw, wordt aangeraden om elke maand je lamellen af te stoffen. Je zou dat kunnen doen met een stofdoek of een plumeau, maar wij raden je aan om het te doen met een microvezeldoek.

Een microvezeldoek is ideaal om de allerkleinste stofdeeltjes mee te nemen. Het absorbeert ze, waar een stofdoek of een plumeau ze zou doen wegvliegen.

Tot slot kan je lamellen ook nog schoonmaken met de stofzuiger, dit kan je het best doen als je een mondstuk met een zachte borstel voor je stofzuiger hebt.

Stap 2: Reinigen de lamellen met een sopje

Stap 2: Reinigen de lamellen met een sopje

Zijn de lamellen na het uitvoeren van stap één nog niet zo schoon als dat je in je hoofd had? Dan kan je ze reinigen met water.

Maak een sopje met heet water en gooi er eventueel een scheutje allesreiniger in (wij raden dit af in verband met kans op beschadiging van de lamellen). Voor meer glans kun je ook lemon olie gebruiken. Lemon olie wordt uit de schil van een limoen gehaald en is een natuurlijk desinfectiemiddel. Het enige nadeel is dat je dit misschien niet zomaar in huis hebt liggen. Dan is een middeltje als olijfolie makkelijker.

Maak een doekje licht vochtig met behulp van het sopje en neem de lamellen rustig van boven naar beneden af.

Stap 3: Spoel en droog de lamellen af

Stap 3: Spoel en droog de lamellen af

Als je gebruik hebt gemaakt een sopje met allesreiniger, dan is het belangrijk om de lamellen nog een keer af te nemen met een licht vochtige doek met alleen heet water.

Na dat de lamellen met een licht vochtige doek afgenomen zijn, kun je ze nog een keer af nemen met een droge doek. Zo blijven de lamellen niet te lang nat.

Als de bovenbak van de lamellen nat is geworden, droog deze dan goed af in verband met kans op roest.

Het kan zijn dat de lamellen na het afnemen met een droge doek nog steeds licht vochtig zijn. Probeer dan de lamellen zo te hangen dat ze elkaar niet aanraken en zo volledig op kunnen drogen.

Stoffen lamellen

Met stoffen lamellen gaat het reinigen op een andere manier dan hierboven vermeld staat. Stoffen lamellen schoonmaken is een stuk lastiger. Het is daarom van belang om ze vaker af te nemen dan lamellen van kunststof. Met behulp van de stofzuiger kan je het best stof verwijderen van de stoffen lamellen. Probeer dan ook elke week de lamellen af te nemen zo dat het stof zich niet gaan ophopen.

Als de lamellen zo vuil zijn dat stofzuigen geen oplossing meer is, heb je de optie om ze te wassen met lauw warm water, hiervoor moet je de lamellen van het raam verwijderen. Daarna kun je ze voorzichtig boenen met een borstel en ze uit hangen om te laten drogen. We raden het af om de lamellen in de wasmachine te wassen.

Andere raamdecoratie schoonmaken