Zelf opmeten van raamdecoratie

Om te beginnen, kies je waar je je nieuwe raamdecoratie wilt monteren. Dit kan in of op het kozijn. Daarnaast kies je tussen wel of niet boren. De plaatsing en het materiaal van je raamkozijn helpen om je keuze te maken.

Om jouw nieuwe raamdecoratie op maat te maken hebben wij de exacte afmetingen nodig. Volg hiervoor de onderstaande instructies.

Let op: het opmeten van je product kan enigszins verschillen per type raamdecoratie, maar ook per type plaatsing. Lees dus goed de uitleg.

Een standaard raam opmeten

Bepaal waar en hoe je de raamdecoratie wilt ophangen. Houd bij het opmeten ook rekening met de openingsrichting van het raam. Zo voorkom je dat je nieuwe raamdecoratie het openen en sluiten niet in de weg zit. Controleer breedte- en hoogteverschillen door op 3 verschillende plaatsen te meten. Ga bij verschillen altijd uit van de kleinste maat.


In het kozijn

Het product wordt tussen het raamkozijn, tussen de muur of tegen het plafond geplaatst.

  1. Meet de breedte tussen het kozijn of de muur.
  2. Meet de hoogte tussen het kozijn en de vensterbank of de vloer.

Op het kozijn

Het product wordt op het raamkozijn, een openslaande deur/raam of op de muur geplaatst.

  1. Meet de breedte van het raamkozijn inclusief de gewenste overlapping.
  2. Meet de gewenste hoogte inclusief eventuele overlapping.
Een standaard raam opmeten

Een draai-kiepraam opmeten (zonder boren)

In je kunststof raamkozijn raden we niet aan om te boren, kies dan bij het product voor een plaatsing in het kozijn. We hebben ook handige klemsteunen die je op het bewegende gedeelte van het raam of de deur kan plaatsen. Je klemt de klemsteunen op de bovenkant van het draai-kiepraam.

Bevestig je een rolgordijn, aluminium jaloezie of plisségordijn met klemsteunen op je draai-kiepraam? Neem dan de volgende stappen:

  1. Meet de breedte van het glas (dus niet het gehele kozijn). Mocht je buiten het glas meer overlapping willen, tel dit er dan ook bij op. 
    Let op: kies je voor rolgordijnen? De breedte van de stof is bij onze basic en plus collectie ca 3 cm smaller dan de opgegeven breedte maat. Bij onze premium collectie is dit 3,5 of 4 cm.
  2. Zit er een raamhendel, -greep of deurknop aan de zijkant? Voor het mooiste resultaat valt deze buiten de stof, houd hier dus rekening mee bij de breedtemaat.
  3. Meet de hoogte van het bewegende deel van je draai-kiepraam.  

Tip: We hebben voor onze producten handige meetinstructies geschreven, hierin staat aan de hand van afbeeldingen en tekst uitgelegd hoe je het beste kunt meten. Twijfel je? Neem dan contact op met onze klantenservice. Het is dan handig om foto's te sturen van de raamsituatie, zo kunnen zij een passend advies geven.

Let op!
De klemsteunen zijn geschikt voor kunststof draai kiep ramen, of draai kiep ramen van ander materiaal die een rubberen rand hebben. De rubberen rand is namelijk nodig voor de klemsteun om aan vast te klemmen.

Per productgroep

Per productgroep kunnen er nog specificaties zijn waar je rekening mee kunt houden tijdens het opmeten. Denk bijvoorbeeld aan de breedte van de stof. Bekijk daarom per productgroep deze specificaties:

Door te geven afmetingen

Door te geven afmetingen

Geef ons de totale grootte van het product door: de totale breedte en hoogte van het product, inclusief het mechanisme. Op deze manier zorg je ervoor dat de stof (of materiaal) het hele venster bedekt. Let op: soms is het materiaal smaller dan het mechanisme, dit verschilt per type raamdecoratie. 

Openingsrichting van het raam

Openingsrichting van het raam

Houd bij het opmeten ook rekening met de openingsrichting van het raam, zo kan je voorkomen dat je nieuwe raamdecoratie dit niet in de weg zit. Denk ook aan uitstekende onderdelen zoals een handvat dat de goede werking van het gordijn kan belemmeren.

Benodigdheden

Benodigdheden

Je hebt een meetlint, een potlood en papier nodig om de afmetingen op te nemen. Gebruik geen stoffen meetlint want deze kunnen uitrekken waardoor je mogelijk de verkeerde afmetingen doorgeeft.