Gordijnen en vouwgordijnen wassen en onderhoud

Net als alles in huis kunnen gordijnen en vouwgordijnen ook vies en stoffig worden. Om deze reden is het belangrijk om ze goed te onderhouden en regelmatig te reinigen. Als je ze gaat wassen wil je natuurlijk voorkomen dat je raamdecoratie niet meer voor je raam past of beschadigd raakt. Daarom hebben we een simpel stappenplan voor je uiteengezet, zodat je nog jaren kunt genieten van schone en mooie gordijnen en vouwgordijnen!

De stappen om een gordijn of vouwgordijn te wassen zijn:

 1. Gordijnen uitkloppen
 2. Lees de wasvoorschriften goed
 3. Was de gordijnen volgens de wasvoorschriften
 4. Droog de gordijnen door ze weer op te hangen
Gordijnen en vouwgordijnen wassen en onderhoud

Voordat je gaat wassen

Voordat je (vouw)gordijnen zomaar in de wasmachine gooit, is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Kijk bijvoorbeeld naar:
 1. Lees voordat je een gordijn gaat wassen altijd de wasvoorschriften. Sommige gordijnen mogen namelijk niet gewassen worden, of kunnen alleen door een specialist (zoals een stomerij) chemisch gereinigd worden.

 2. De temperatuur waarop gewassen mag worden, verschilt per stof. Je wilt niet dat je (vouw)gordijn krimpt in de was, dus let goed op de aanbevolen temperatuur.

Stoffen raamdecoratie schoon houden

Gordijnen en vouwgordijnen worden gemaakt van dezelfde soort stof. Op onze website kun je zien dat vrijwel alle stoffen die we als gordijnstof hebben ook beschikbaar zijn als vouwgordijnstof. Het grootste verschil is natuurlijk hoe het eruit ziet en hoe de stof bevestigd is. Omdat de stof hetzelfde is, is ook het onderhoud van de stof vrijwel hetzelfde. Zo kun je bijvoorbeeld ook vitrage wassen.

Gordijnen en vouwgordijnen onderhouden

Het wassen van gordijnen en vouwgordijnen kost een hoop tijd en door regelmatig wat aandacht te besteden aan het onderhoud van je gordijnen en vouwgordijnen is wassen zo min mogelijk nodig. Zo kun je (vouw)gordijnen stofzuigen met een zachte borstel of afnemen met een plumeau om het zichtbare stof te verwijderen. Gordijnen wassen hoeft uiteraard niet elke week, wel raden we aan om minimaal twee keer per jaar de (vouw)gordijnen grondig te reinigen door ze te wassen.

Wasvoorschrift

Bij alle gordijnen en vouwgordijnen wordt een wasvoorschrift meegeleverd. Hierop staan de bovenstaande zaken beschreven. Hiernaast staat ook de krimptolerantie beschreven. Gordijnen van katoen of polyester kunnen tot 4% krimpen als je ze wast. Als je dus gordijnen hebt hangen die perfect tot de grond komen, kan het zijn dat ze na het wassen toch een stukje korter zijn. Iets om rekening mee te houden dus.

Kan je het wasvoorschrift niet vinden? Vraag dan onze klantenservice of bekijk de productpagina op onze website.

Gordijnen laten reinigen

Voor sommige (vouw) gordijnen is het niet handig als je deze wast. Deze kunnen bijvoorbeeld scheef trekken en komen een stuk minder mooi uit de was. Wil je toch je gordijnen wassen of reinigen? Dan kun je de gordijnen het beste bij een stomerij brengen. Vaak worden deze stoffen met een A, F of P op het label gemerkt, de stomerij weet wat te doen, zo hoef jij je geen zorgen te maken!

Benodigdheden

 • Droog weer
 • Een wasmachine
 • Wasmiddel voor fijne was
 • 1 Kussensloop per gordijn of vitrage
 • Touwtje of elastiek (om de kussenslopen dicht te knopen)

Stap 1

Stap 1

Gordijnen uitkloppen & vouwgordijn demonteren
Stap 2

Stap 2

Wasvoorschriften
Stap 3

Stap 3

Het wassen van de (vouw)gordijnen
Stap 4

Stap 4

Drogen & ophangen
Stap 1: Gordijnen uitkloppen & vouwgordijn demonteren

Stap 1: Gordijnen uitkloppen & vouwgordijn demonteren

Gordijn uitkloppen

Gordijnen hangen vaak hoog aan het plafond en komen vaak tot aan de vloer. Hierdoor vangen ze veel stof op. Voordat je het gordijn kunt wassen moet de stof daarom goed uitgeklopt worden.

Haal de gordijnen eerst voorzichtig van de rails, vouw ze voorzichtig op en klop ze buiten goed uit. Zo is de ergste stof er al uit. Het is vanzelfsprekend dat dit gedaan wordt op een droge dag, niemand wil buiten in de regen een gordijn uitkloppen.

Vouwgordijnen demonteren

Als je een vouwgordijn wilt wassen, dan moet je deze eerst losmaken van het ophangmechanisme. Dit kun je heel eenvoudig doen met de volgende stappen:

 1. De bovenkant van het vouwgordijn zit bevestigd met klittenband, dit kun je voorzichtig lostrekken
 2. De touwtjes aan de achterzijde van het vouwgordijn kunnen losgemaakt worden van de plastic bevestiging waardoor de stof loskomt
Stap 2: Wasvoorschriften

Stap 2: Wasvoorschriften

Het is belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je (vouw)gordijnen. Het zou zonde zijn als ze beschadigen of, erger nog, je ze moet weggooien nadat je ze gewassen hebt. Let daarom goed op het volgende:

 • Raadpleeg de wasvoorschriften

Bij ieder (vouw)gordijn horen wasvoorschriften. Door deze aan te houden blijven je gordijnen het langste mooi. Mocht het label niet meer aan de stof zitten, informeer dan bij onze klantenservice.

 • Bescherm je (vouw)gordijnen

Stop je gordijnen of vouwgordijn in een kussensloop of dekbedovertrek. Hiermee worden je gordijnen wel gewassen, maar kunnen ze niet beschadigen door tegen de wastobbe aan te komen.

 • Aantal gordijnen

Als je gordijnen zwaar en lang zijn of als je een kleine wasmachine hebt, was je gordijnen dan één voor één voor het optimale resultaat.

Oma’s tip

Heb je witte gordijnen en zijn ze een beetje vergeeld? Was deze gordijnen dan met een gebitsreiniger tablet in het vakje bij de waspoeder.

Stap 3: Het wassen van de (vouw)gordijnen

Stap 3: Het wassen van de (vouw)gordijnen

Als je weet op welke temperatuur en wasprogramma geschikt is om jouw gordijnen te wassen, dan kan het wassen beginnen. Verwijder alle haakjes van het gordijn.

Wasprogramma

Bij het kiezen van een wasprogramma is het belangrijk dat je let op:

 • De temperatuur

Dit staat aangegeven op het wasvoorschrift. Dit is meestal 30 graden.

 • Lage centrifugestand

Kies voor een centrifugestand van 500 omwentelingen per minuut of later om beschadigingen te voorkomen

 • Wasmiddel en wasverzachter

Gebruik relatief weinig wasmiddel en bij voorkeur fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter.

Stap 4: Drogen & ophangen

Stap 4: Drogen & ophangen

Nadat de (vouw)gordijnen gewassen zijn is het belangrijk dat deze goed drogen. De beste manier om dit te doen is door ze enigszins uit te slaan (voorzichtig!) en ze vervolgens nat weer op te hangen. Door vervolgens ramen en deuren open te zetten zullen ze het snelste drogen. Een warme dag met lekker weer kan hier dus mooi zijn werk doen. Na het drogen heb jij weer een fris en schoon gordijn voor het raam hangen!

Strijken van gordijnen en vouwgordijnen

Door de gordijnen direct weer op te hangen zullen ze ook minder snel kreukelen en is strijken dus niet nodig. Heb je toch nog veel kreukels na het wassen? Dan kun je ervoor kiezen om je (vouw)gordijnen te strijken. Doe dit wel tussen twee theedoeken zodat het strijkijzer de gordijnstof niet direct raakt en deze dus ook niet kan beschadigen. Let er ook op dat met materiaal (wat vaak synthetisch is) niet te heet wordt door het strijkijzer. Hierdoor kan het materiaal beschadigd raken.

Je kunt er ook voor kiezen om de (vouw)gordijnen op een waslijn te hangen. Het nadeel hiervan is wel dat je vouwen in het gordijn krijgt. Let op: als je ervoor kiest ze buiten te laten drogen, zorg er dan voor dat ze niet in de volle zon hangen. Dan is de kans groot dat de gordijnen verkleuren en ze niet meer zo’n mooie volle kleur hebben.

Wat als het fout gaat?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er iets fout gaat bij het wassen waardoor je gordijn of vouwgordijn er anders uitziet of iets gekrompen is. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn:

Krimpen na het wassen

Het kan voorkomen dat een (vouw)gordijn iets krimpt na het wassen.  Dit kan 1% tot 4% zijn. Dit lijkt weinig, maar kan op een gordijn van 1 meter toch 4 centimeter zijn. Met de haakjes aan de bovenkant kun je dit compenseren door de gordijnen lager of hoger te hangen door de verstelbare haakjes.

Gordijnen beschadigd

Het is natuurlijk vervelend als een gordijn beschadigd raakt in de was, maar het is wel mogelijk. Het kan zijn dat je de wasvoorschriften niet goed hebt gevolgd of dat je wastrommel niet geschikt is voor het wassen van gordijnen.

Gordijnen van ilumio

Veel gordijnen van ilumio zijn wasbaar waardoor je direct aan de slag kan met dit stappenplan. In onze collectie vind je inbetween gordijnen, vitrage en verduisterende gordijnen. Ga voor meer informatie naar onze Gordijnen-pagina.

Andere raamdecoratie schoonmaken

Gratis kleurstalen

Gratis kleurstalen

Vraag gratis kleurstalen aan en kom er achter wat voor effect de kleur, het materiaal en de transparantie heeft op jouw interieur.

Klanten beoordelen ons met een 9

Klanten beoordelen ons met een 9

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9. Benieuwd naar hoe zij ilumio ervaren? Bekijk dan onze reviews op de Kiyoh pagina.