Jaloezieën schoonmaken

Voor het behoud van jouw jaloezieën is het belangrijk om deze goed te onderhouden en meerdere keren per jaar goed schoon te maken. Jaloezieën schoonmaken wordt namelijk nogal snel vergeten terwijl ze veel stof en vuil vasthouden.

Op deze pagina bespreken we een aantal handige tips wat betreft het schoonmaken van jouw jaloezieën. Iedere soort jaloezie heeft eigenschappen waar rekening mee gehouden moet worden bij het schoonmaken. Echter, voor alle jaloezieën geldt het volgende bij schoonmaken:

  1. Pak een vochtige doek en verwijder het stof van de lamellen
  2. Maak een lauw sopje en gebruik allesreiniger om de jaloezieën af te nemen
  3. Pak een oude tandenborstel om de lastige plekjes schoon te maken
  4. Spoel de lamellen af met lauw water en droog deze af met een schone doek
  5. Hang de jaloezie goed uit nadat je hem schoongemaakt hebt

Vergeet ook niet om de achterkant van houten jaloezieën schoon te maken door ze naar de andere kant te draaien.

Jaloezieën schoonmaken
5 Stappen

5 Stappen

Maak je jaloezieën schoon in 5 eenvoudige stappen
Stap 1

Stap 1

Stof de jaloezieën af
Stap 2

Stap 2

Voorzichtig reinigen met water
Stap 3

Stap 3

Reinigen aan alle kanten
Stap 4

Stap 4

Lamellen afspoelen en droog maken
Stap 5

Stap 5

De jaloezie uithangen
1. Stof de jaloezieën af

1. Stof de jaloezieën af

Om jaloezieën een frisse uitstraling te geven is afstoffen de beste optie. Sluit de jaloezieën en gebruik een microvezeldoek of een plumeau om het stof te verwijderen.

In tegenstelling tot een plumeau trekt een microvezeldoek de fijnste stofdeeltjes aan, zelfs uit kleine, moeilijk toegankelijke hoekjes. Het absorbeert ze, waar een stofdoek of een eenvoudige doek ze zou doen wegvliegen.

2. Voorzichtig reinigen met water

2. Voorzichtig reinigen met water

Het is ook mogelijk om jaloezieën te reinigen met water. Hierbij raden wij af om wasmiddel te gebruiken. Dit kan namelijk de jaloezie beschadigen. Gebruik bij voorkeur een zachte doek die licht bevochtigd is voordat je de jaloezieën schoonmaakt. Let er wel op dat je niet te veel water gebruikt. Bij het schoonmaken van houten jaloezieën zal overtollig water gebruik namelijk leiden tot het kromtrekken van de jaloezieën.

Voor meer glans kun je ook lemon olie gebruiken. Lemon olie wordt uit de schil van een limoen gehaald en is een natuurlijk desinfectiemiddel. Het enige nadeel is dat je dit misschien niet zomaar in huis hebt liggen.

Dan is een middeltje als olijfolie makkelijker. Zorg er voor dat je het middel niet direct op de jaloezieën smeert om vlekken of beschadiging te voorkomen. Doe daarom een beetje lemon olie of olijfolie in je doek en wrijf dit licht met je duim en wijsvinger over beide kanten van jouw jaloezieën om voor een mooi glanzend effect te zorgen.

3. Reinigen aan alle kanten

3. Reinigen aan alle kanten

Als je de jaloezieën goed wilt reinigen is het belangrijk dat je beide kanten van de lamellen en tussen de lamellen goed schoonmaakt. Neem de lamellen daarom af in de open stand en in beide gekantelde richtingen als ze gesloten zijn.

Ook de kleine stukjes reinigen

Als je de jaloezie goed wilt reinigen wil je ook de kleine hoekjes goed schoon hebben. Indien je dus met een doek of plumeau niet het gewenste resultaat hebt, kun je altijd met een oude tandenborstel de lastige plekjes schoonmaken.

Een stofzuiger

Als je een mondstuk met een zachte borstel hebt, dan kan je jaloezieën schoonmaken met de stofzuiger! Ideaal als je bijvoorbeeld al bezig bent met stofzuigen in huis.

4. Lamellen afspoelen en droog maken

4. Lamellen afspoelen en droog maken

Om het optimale resultaat te behalen is het belangrijk dat de lamellen niet heel nat worden. Minder is meer, in dit geval. Daarom is het aan te raden om de lamellen van (voornamelijk houten) jaloezieën af te nemen met een zachte, droge doek om ze na het schoonmaken te drogen.

5. De jaloezie uithangen

5. De jaloezie uithangen

Als je de jaloezie hebt gereinigd en vochtig hebt gemaakt, dan is het belangrijk dat deze goed kan drogen. Hang de jaloezie daarom helemaal uit naar beneden, zodat de lamellen goed kunnen drogen.

Eigenschappen per soort jaloezie

Houten jaloezieën schoonmaken

Houten jaloezieën schoonmaken

Let er bij houten jaloezieën op dat de jaloezie niet te nat wordt en dat de lamellen goed worden afgedroogd als je de jaloezie hebt gereinigd. Ook kun je een klein beetje olijfolie toevoegen aan het water bij het schoonmaken, zodat de jaloezie wat gaat shinen.

Aluminium jaloezieën schoonmaken

Aluminium jaloezieën schoonmaken

Aluminium jaloezieën zijn eenvoudig schoon te maken met een plumeau of een stofzuiger met een zachte borstel. Dit type jaloezie kan eventueel ook tegen een klein beetje wasmiddel, mocht het echt nodig zijn.

Pvc jaloezieën schoonmaken

Pvc jaloezieën schoonmaken

Pvc jaloezieën kunnen door de vochtwerende eigenschap (doordat het plastic is) zonder zorgen afgenomen worden met een vochtige doek. Volg dus goed de eerdergenoemde stappen voor het optimale resultaat.

Andere raamdecoratie schoonmaken

Gratis kleurstalen

Gratis kleurstalen

Vraag gratis kleurstalen aan en kom er achter wat voor effect de kleur, het materiaal en de transparantie heeft op jouw interieur.

Klanten beoordelen ons met een 9

Klanten beoordelen ons met een 9

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9. Benieuwd naar hoe zij ilumio ervaren? Bekijk dan onze reviews op de Kiyoh pagina.