Rolgordijnen en jaloezieën schoonmaken en onderhouden

Rolgordijnen en jaloezieën schoonmaken kan je het beste met enige regelmaat doen. De vlekken zijn dan makkelijker te verwijderen doordat deze dan nog niet ingedroogd zijn in de stof of het materiaal. Rolgordijnen die erg vuil zijn, zijn lastiger schoon te maken en vragen meer aandacht. Het is belangrijk om je raamdecoratie goed te onderhouden. Goed onderhouden rolgordijnen en jaloezieën gaan langer mee en geven je meer woonplezier.


Rolgordijnen zijn gemakkelijk te wassen door deze in zijn geheel van de muur te halen en in bad te laten weken in lauw water. Lijkt dit te veel tijd en moeite te kosten? Bekijk dan onze handige tips om rolgordijnen te reinigen zonder deze van de muur te halen. Graag delen wij een aantal schoonmaaktips voor rolgordijnen en jaloezieën met jullie.

De belangrijkste tips voor rolgordijnen

  1. Begin met het verwijderen van stof en vuil met een vochtige doek

  2. Verwijder de grotere vlekken met een lauw sopje

  3. Droog het rolgordijn goed af met een schone doek

Laat je rolgordijn weer stralen

Met deze tips laat jij jouw rolgordijnen weer stralen en kan jij optimaal genieten van jouw raamdecoratie. Niets is heerlijker dan genieten van de zon met schone rolgordijnen. Het schoonmaken van jouw raamdecoratie lijkt een hele kluif maar met onze tips is het zo gedaan. Als jij de ramen ook schoonmaakt, straalt jouw inrichting weer als nooit tevoren!

Rolgordijnen schoonmaken met een sopje

Vul een emmer met lauw water en eventueel wat mild wasmiddel zodat er een sopje ontstaat. Gebruik vervolgens een zachte doek of spons om de vlekken stuk voor stuk te behandelen met het sopje. Rolgordijnen moeten niet te nat of te zwaar worden dus je kan een rolgordijn het beste niet in één keer wassen op deze manier. Ook is het belangrijk om niet te hard te wrijven want dit kan de beschermlaag beschadigen. Pak de vlekken dus stuk voor stuk aan en spoel de vlekken vervolgens af met lauw water. Als laatste stap is het erg verstandig om het rolgordijn vervolgens te laten drogen in de lucht en deze pas weer op te rollen zodra het gordijn volledig droog is.


Zwaar vervuilde rolgordijnen kan je het best schoonmaken door de stof van de buis af te rollen en de bovenstaande tips te hanteren. Let wel op dat je de stof echt goed droogmaakt en de stof niet langer dan 2 uur nat laat zijn!

Verkleurde rolgordijnen

Het komt vaak voor dat witte rolgordijnen zijn verkleurd door de zon die er op heeft gestaan. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je nieuwe raamdecoratie moet kopen. Witte rolgordijnen kunnen namelijk weer prachtig wit worden door bleekmiddel, citroensap of een bruitablet voor kunstgebitten te gebruiken. Wij adviseren wel om dit eerst te testen op een klein stukje zodat je direct het effect kan zien en kan controleren of de beschermlaag niet teveel beschadigt. Ook moet je niet vergeten om handschoenen aan te trekken als je jouw verkleurde rolgordijn weer wit wil krijgen. Het is namelijk zeer verstandig om je handen te beschermen.

Het koord van een rolgordijn

Als het koord van een rolgordijn vaak wordt gebruikt is het verstandig om deze ook met enige regelmaat goed schoon te maken. Dit kan heel goed door een plastic zakje te vullen met water en azijn. Vervolgens stop je het hele koord in het zakje, sluit je deze af en hang je deze vast bovenaan het rolgordijn met een wasknijper. Hierdoor hoef je niet het hele rolgordijn of koord van de muur af te halen. Laat het koord een aantal uur in het zakje zitten. Na een paar uur verwijder je het zakje en ga je nog even met een vochtige doek over het koord zodat deze weer schittert.

Jaloezieën schoonmaken

Voor het behoud van jouw jaloezieën is het belangrijk om deze goed te onderhouden en meerdere keren per jaar goed schoon te maken. Jaloezieën schoonmaken wordt namelijk nogal snel vergeten terwijl de veel stof en vuil vasthouden. Aan de hand van deze vier stappen maak jij je lamellen gemakkelijk en snel schoon:

  1. Pak een vochtige doek en verwijder het stof van de lamellen.

  2. Maak een lauw sopje en gebruik allesreiniger om de jaloezieën af te nemen.

  3. Pak een oude tandenborstel om de lastige plekjes schoon te maken.

  4. Spoel de lamellen af met lauw water en droog deze af met een schone doek.

Bekijk ons gratis e-magazine

Wil jij inspiratie op doen of ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van onze raamdecoratie? Bekijk hier het gratis e-magazine van ilumio!

Gratis kleurstalen

Mocht je toch opzoek zijn naar nieuwe raamdecoratie, maar weet jij niet zeker welke kleur het beste past bij jouw inrichting? Vraag dan gratis kleurstalen aan! Deze kan je bij jouw inrichting houden om te kijken of het past. Ook kan je de staaltjes bij het raam houden om de lichtinval op verschillende tijdstippen te zien.

Wishlist

Selecteer je favoriete artikel en zet hem op je Wishlist.

Wie weet krijg je hem wel cadeau!

Verlanglijst is leeg
%% item.title %%

%% item.title %%

%% item.functionalName.title %%

%% loginResultMsg %%

%% login.email %%

Maak een afspraak!

Wil je graag advies of graag eerst de collectie zien en voelen alvorens je beslissing te maken?
Maak dan gratis een afspraak met een adviseur. Dit kan zowel bij jou thuis als in een van onze winkels!

Thuis

Kiezen vanuit je luie stoel?
Maak een afspraak met een van onze
adviseurs voor gratis advies bij jou thuis.

Zo zie je meteen welke stoffen en kleuren
goed bij jouw ramen en interieur passen.

Winkel

Kiezen in een winkel bij jou in de buurt?
Maak vrijblijvend een afspraak met een
van onze adviseurs!

Bekijk daar de kleuren en stoffen uit onze
collectie en kies het ideale model voor
jouw woning!

Afspraak maken?

Klik dan hier