Raamdecoratie voor een Scandinavisch interieur

Van alle interieurstijlen komt Scandinavisch toch het meest naar voren. In een Scandinavische interieurstijl staat licht en rust voorop. Naast de inrichting van je ruimte is het natuurlijk ook belangrijk om aansluitende raamdecoratie te hebben. Deze hebben wij voor je uiteengezet.

Raamdecoratie

Wil jij ook zoveel mogelijk licht binnenlaten? Dan speelt je raamdecoratie uiteraard een grote rol. Kies daarom voor een soort raamdecoratie waarbij je veel controle hebt over de lichtinval, of een die veel licht binnenlaat. Daarnaast speelt de kleur en het materiaal natuurlijk ook een rol. Je kunt ervoor kiezen om witte raamdecoratie te nemen, maar het is ook leuk om wat contrast aan te brengen met grijsgroen of linnen-kleur.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen

Neem bijvoorbeeld een vouwgordijn. Dankzij hun plooien en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn brengen deze een natuurlijk en authentiek element in je inrichting. Bovendien kun je veel licht binnenlaten door voor een vitrage te gaan. Wil je toch wat meer privacy? Kies dan voor een inbetween. Deze laat licht naar binnen, maar houdt ongewenste blikken buiten.

Gordijnen

Gordijnen

Gordijnen worden van dezelfde stof als vouwgordijnen gemaakt. Kies voor een transparant gordijn voor veel licht in de ruimte, of kies voor een inbetween variant voor meer privacy.

Plisségordijnen

Plisségordijnen

Een wit plisségordijn kan erg stijlvol zijn en dit zien we daarom ook veel terug in de Scandinavische interieurstijl. Door het top down bottom up mechanisme kan je zelf bepalen welk deel van jouw raam bedekt is en door welk deel je nog naar buiten kunt kijken.

Wat is een Scandinavisch interieur?

Een Scandinavisch interieur is een interieurstijl die een lichte en frisse uitstraling heeft. Denk hierbij aan een witte basis, pastelkleuren en hout. De Scandinavische stijl is ontstaan door een Scandinavische designbeweging in de jaren 50 en staat voor licht, comfort, rust en strakke lijnen.

Licht

Licht

In het Hoge Noorden van Scandinavië kan het dagen achter elkaar donker zijn. Daarom koesteren de inwoners elk beetje licht. Ze laten zoveel mogelijk daglicht binnen en versterken elke zonnestraal met een lichte inrichting. Wit en natuurlijke kleuren staan dan ook centraal in de Scandinavische inrichting.

Nu hebben wij hier gelukkig meer profijt van de zon, maar dat maakt een licht interieur niet minder mooi. Richt je huis daarom zo licht mogelijk in. Verf de muren wit of bijvoorbeeld lichtgroen en zorg voor veel witte meubels. Laat daarnaast zo veel mogelijk licht binnen en voor je het weet heb je een echt Scandinavisch interieur.  

Inrichting

Behalve licht is er nog een ding heel belangrijk voor de Scandinaviërs: comfort. In een Scandinavisch interieur zul je dan ook niet zo snel strakke designmeubels vinden. In plaats daarvan vullen zij hun ruimtes met comfortabele banken, stoelen en kleedjes. Hierdoor zit je niet alleen lekkerder, het geeft je huis ook nog eens een gezellig en knus gevoel.

Let wel op dat je bij het uitkiezen van je meubels neutrale en natuurlijke tinten blijft gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een licht bruine of grijze bank. Wil je toch een beetje kleur toevoegen in je kamer? Dan kan dat uitstekend met sierkussens die je op je bank legt. Kijk hier wel mee uit, ‘minimalistisch’ is nog steeds een sleutelwoord in de Scandinavische stijl.

Inrichting
Kleuren en accenten

Kleuren en accenten

In een Scandinavisch interieur zien we vaak natuurlijke elementen. Dit soort accenten kunnen op allerlei manieren worden toegevoegd. Een mooi kunstwerk, een plant, een meubelstuk of een leuk kleurtje op de muur kunnen allemaal manieren zijn om de natuur in huis te halen.

Decoreer je ruimte bijvoorbeeld door kleine, groene plantjes - zoals cactussen - verspreid over je ruimte te plaatsen, of zet één grote vingerplant in de hoek van de kamer. Daarmee geef je je huis direct een fris en natuurlijk gevoel. Een andere manier om je huis op de Scandinavische manier in te richten, is door hout te gebruiken. Koop bijvoorbeeld een grote, houten eettafel. Of probeer een salontafel te vinden die uit één stuk hout gesneden is. Dit soort natuurlijke accenten werken als echte eyecatchers en geven je inrichting dat wauw-effect.