Raamdecoratie voor een retro en vintage interieur

Een retro en vintage interieur kenmerkt zich door oude meubels die je het gevoel geven alsof je een interieur uit de jaren ’60 of ’70 binnenloopt. Naast mooie vintage of retro meubels zijn er nog meer elementen die je kunt toepassen om jouw interieur te laten slagen. Kies bijvoorbeeld voor de juiste materialen en stoffen en natuurlijk de juiste raamdecoratie!

Wat is een retro of vintage interieur?

Wat is een retro of vintage interieur?

Een retro of vintage interieur draait voornamelijk om de inrichting. In een retro of vintage interieur heeft je woning de uitstraling van een andere tijd. Waar veel mensen retro en vintage door elkaar gebruiken, betekent het niet hetzelfde. Onder “vintage” verstaan we iets wat echt oud is. Vaak ouder dan de jaren ’80 en dus een authentieke oude uitstraling hebben. Retro producten zijn nieuwe producten, maar in een oud jasje gestoken. Veel retro meubelen en producten zijn gebaseerd op producten uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Inmiddels hebben ook bekende meubelwinkels een ruim assortiment aan retro meubelen.

Een retro of vintage interieur kenmerkt zich door vrolijkheid! Denk hiernaast aan meubilair met ronde hoeken, plastic meubilair, veel patronen en planten zoals cactussen en vetplanten. Daarnaast kun je dus gerust vintage en retro elementen door elkaar heen gebruiken.

Inrichting

Bij een retro en vintage interieur speelt de inrichting een belangrijke rol. Hierbij kun je retro en vintage meubelen prima door elkaar gebruiken. De manier waarop een meubelstuk is vormgegeven essentieel. Zo zien we in deze interieurstijl vaak meubels met een ronde of gebogen vorm. Denk aan zachte lijnen en organische, geometrische en gebogen patronen. Deze meubels zijn daarnaast gekenmerkt door opvallende kleuren zoals blauw, okergeel, bruin en oudroze. Hiernaast zien we vaak terug dat meubelen op smalle pootjes staan, wat typisch is voor de vintage woonstijl uit de jaren ’60.

Je kunt allerlei meubels verkrijgen in de retro of vintage interieurstijl. Denk aan een tv-meubel, dressoir of salontafel. Deze kun je nieuw kopen bij de grotere meubelzaken, of langs de kringloopwinkel gaan om een echt vintage exemplaar te scoren.

Ook qua accessoires heb je ruime keuze in een retro en vintage interieur. Je kunt verschillende kleuren, stijlen en vormen combineren voor een mooie retro look in huis. Kies bijvoorbeeld voor een retro filmposter of een mooie plant. Vaak wordt in deze interieurstijl gekozen voor cactussen of vetplanten. Je kunt daarnaast kiezen voor een mooi tapijt of kleed, wat de ruimte mooi samenbrengt. Let er wel op dat je niet te veel accessoires gebruikt. Dat kan namelijk zorgen voor een rommelig effect.

Inrichting
Kleuren

Kleuren

In een retro of vintage woonstijl heb je een ruime keuze in kleuren en (vooral ook) patronen. Kleuren die we veel terugzien zijn oranje, rood, groen (oker) geel en bruin. Dit zijn warme kleuren die direct een gezellige sfeer in huis brengen. Je hoeft niet perse te kiezen van een van deze kleuren: in een retro of vintage interieur kun je deze kleuren prima combineren.

Naast kleuren zien we veel patronen in deze interieurstijl. Een veelgezien patroon is het zigzag-patroon. Je kunt ook kiezen voor een ander druk (rond) patroon. Deze patronen kun je laten terugkomen in het tapijt en bijvoorbeeld in de keuze van behang of posters aan de muur.

Qua raamdecoratie heb je ook een ruime keuze aan kleuren. We raden hierbij aan om te kiezen voor een effen materiaal zonder te veel patronen. De patronen komen namelijk al terug op een andere manier. Zorg met de kleur raamdecoratie voor een mooie basis en verrijk het kleurenspectrum met accessoires in de kamer.

Materialen

Twee materialen zien we veel terug in een retro en vintage interieur: hout en plastic. Het hout wat gebruikt wordt heeft meestal een donkere en warme kleur. Denk bijvoorbeeld aan een mooie donkere houten vloer met visgraatmotief. Dit oogt chique en heeft een knipoog naar de jaren ’60 en ’70. Je kunt ook kiezen voor stoelen met een houten frame en stoffen zitting.

Naast hout zien we ook veel plastic terug. Dit was een grote hype in de jaren 60 en komt dus ook steeds vaker voor in een retro en vintage interieurstijl. Kies bijvoorbeeld voor een plastic kuipstoel, bijzettafel of plastic lampenkappen in een felle kleur.

Ook zien we vaak rotan terug. Dit materiaal werd veel gebruikt in de jaren ’60 en is bezig aan een ware revival. Rotan geeft het interieur een zomers tintje en kan een perfecte aanvulling zijn bij deze interieurstijl.

Materialen
Raamdecoratie

Raamdecoratie

Bij een retro en vintage interieur wordt vaak gekozen voor raamdecoratie in een aansluitende kleur met effen tinten en zonder motief. Zo creëer je een geheel in de kamer. Kies niet voor een echt vintage rolgordijn uit een kringloopwinkel, maar juist voor een nieuw op maat gemaakt (retro) model. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek rolgordijn of normale gordijnen. Denk aan simpele kleuren zoals donkerblauw, groen, wijnrood en beige. Hiernaast kun je zelf kiezen voor een verduisterende, lichtdoorlatende of transparante variant.