Materialen en stoffen van ilumio raamdecoratie

Polyester

Polyester

Het grootste deel van onze producten wordt gemaakt van polyester, een synthetische stof. Dit materiaal komt naast raamdecoratie ook vaak voor in kleding en wordt vaak gemengd met andere basismaterialen. In onze collectie vind je producten van 100% polyester, maar ook polyester gemengd met o.a. katoen, linnen, viscose, acryl en pvc.

Polyester heeft belangrijke voor- en nadelen. Zo is het materiaal sterk en makkelijk te onderhouden en schoon te houden. Het materiaal is niet biologisch afbreekbaar omdat het is gemaakt van aardolie, maar kan wel goed gerecycled worden zonder afbreuk van kwaliteit. Polyester heeft als voordeel dat het goed bestendig is tegen zonlicht en dus minder snel verkleurd dan bijvoorbeeld katoen. Ook is polyester vormvast, dit betekent dat er minder krimp op voorkomt. Ook is polyester niet gevoelig voor kreukels, deze verdwijnen weer vanzelf.

Polyester blijft lang mooi. In combinatie met de voordelen zoals goed bestendig tegen zonlicht maakt het een ideale grondstof voor veel van onze raamdecoratie. Zo kan jij extra lang genieten van bijvoorbeeld jouw mooie rolgordijn of plisségordijn.   

Katoen

Katoen

Katoen is een natuurlijke stof gemaakt van de katoenplant. In deze katoenplant zitten lange en korte vezels hoge en lage kwaliteit. Onze katoenen stoffen bestaan uit de vezels van de hoogste kwaliteit. Het is en stof die, net als polyester, veel gebruikt wordt in kleding. Reden hiervoor dat het materiaal duurzaam, sterk en makkelijk wasbaar is en daarnaast niet snel slijt. Daarnaast voelt katoen zacht aan en is het licht van gewicht, ideaal voor mooie raamdecoratie.

Een nadeel van katoen is dat het kreukt en het kan krimpen. Om dit te voorkomen adviseren we 100% katoenen raamdecoratie wassen op een lage temperatuur en eventueel te strijken om de kreukels er uit te halen. Het is belangrijk om katoenen raamdecoratie goed te laten drogen, bij langdurige vocht kan er schimmelvorming ontstaan. We raden dan ook zeker niet aan om katoenen raamdecoratie in vochtige ruimtes zoals je badkamer op te hangen.

Linnen

Linnen

Linnen is een natuurlijke stof, gemaakt uit de vlas plant, die in steeds meer producten wordt gebruikt. Het lijkt erg op katoen, maar het heeft iets meer glans en een grovere structuur. Ondanks dat linnen luchtig oogt is het een zeer stevig materiaal. Linnen is een licht en luchtdoorlatende stof, waardoor het een elegante en natuurlijke uitstraling heeft. Dit is dan ook de reden dat het materiaal veel wordt gebruikt in kleding.
Een nadeel van linnen is dat het erg snel kreukt en verkleurt. Dit is een bekende eigenschap van het materiaal en een kwestie van smaak of je dit mooi vind of niet.

Ook in raamdecoratie wordt linnen veel gebruikt. Zo kun je kiezen voor linnen gordijnen of vouwgordijnen, of raamdecoratie met een linnen look. Bekijk onze pagina over linnen raamdecoratie.

Acryl

Acryl

Acryl is een materiaal dat altijd in combinatie met andere materialen (zoals polyester en viscose) wordt gebruikt in onze gordijnen en vouwgordijnen. Dit materiaal wordt gezien als synthetische vervanger voor wol. Qua uitstraling lijkt het dan ook erg op wol maar heeft niet de nadelen van wol. Voordelen van acryl zijn dat het materiaal goed isoleert, goed bestand is tegen licht en zeer kleurvast is. Raamdecoratie van acryl zal dan ook niet snel verkleuren door de zon.

Viscose

Viscose

Viscose, ook wel rayon genoemd, wordt gezien als een kunstmatige variant van katoen. Het materiaal wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels die een chemisch proces doorgaan. Helemaal natuurlijk is dus niet te noemen. Het voelt zacht aan en heeft een luxe uitstraling. Een groot voordeel is dat viscose kreukvrij is. Een nadeel is dat viscose niet vormvast is, zeker als het nat is. De sterke kwaliteit van viscose wordt minder wanneer de stof nat is.

Viscose is terug te vinden in onze gordijnen, vouwgordijnen en rolgordijnen en wordt altijd gecombineerd met andere materialen zoals polyester en katoen.

Gerecycled PET

Gerecycled PET

PET is wellicht de meest gebruikte kunststof in het dagelijkse leven. PET is de benaming voor de plastic verpakkingen en flessen die je in de supermarkt vindt. Het materiaal wordt gemaakt van aardolie en is recyclebaar, waardoor het een zeer duurzaam materiaal is.

In ons assortiment vind je een aantal rolgordijnen die zijn gemaakt van 100% gerecycled PET. Het is gelijk aan polyester als het gaat om de kwaliteit. Hierdoor heeft het dezelfde voordelen als polyester zoals goed bestendig tegen zonlicht, kreukherstellend en de lange levensduur. Een voordeel van gerecycled PET is dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn voor deze stoffen. Je bent dus milieubewust bezig als je kiest voor onze rolgordijnen van recycled PET.

PVC

PVC

PVC is bij iedereen wel bekend en wordt in veel verschillende producten gebruikt. Het meest bekend Denk bijvoorbeeld aan PVC-vloeren. PVC wordt gemaakt uit PolyVinylChloride, dit is een thermoplast kunststof. Naast dat het een goedkoper materiaal is heeft PVC een aantal grote voordelen. Naast een stevig en sterk materiaal is het materiaal brandvertragend en zelfdovend. Wanneer er brand ontstaat zal PVC dus niet het vuur aanwakkeren zoals houten jaloezieën dit doen. Hiernaast is PVC vochtbestendig en eenvoudig schoon te maken. Dit is dan ook de reden dat pvc jaloezieën vaak een uitstekend alternatief is voor houten jaloezieën, aangezien hout vaak werkt en pvc vrijwel onderhoudsarm is.

Naast onze pvc jaloezieën, die gemaakt zijn van 100% pvc, wordt het materiaal ook gebruikt in een selectie rolgordijnen. In dat geval wordt pvc gecombineerd met polyester of glasvezel voor het optimale resultaat. Al met al is PVC een zeer stevig en sterk materiaal dat lang mee gaat. Dat is uiteraard belangrijk als je nieuwe raamdecoratie gaat uitzoeken.

Glasvezel

Glasvezel

Je zou het niet zeggen, maar ook glasvezel komt voor in onze raamdecoratie. Dit materiaal, waarvan bekend is dat het gebruikt wordt in internetkabels, wordt voor een selectie rolgordijnen gecombineerd met pvc. Deze rolgordijnen zijn voor iedere ruimte geschikt: ze zijn vochtbestendig, warmtewerend, vlamvertragend en ook nog eens badkamer geschikt. Glasvezel is ideaal voor kantoorpanden of andere openbare ruimtes.

Blends

Blends

Zoals hierboven al gezegd bestaat onze collectie ook uit stoffen waar combinaties van verschillende vezels zijn gemaakt. In deze stoffen komen alle goede eigenschappen van de stof bij elkaar in één stof. Bijvoorbeeld een combinatie van katoen en linnen geeft een stof een natuurlijke uitstraling. Door dit te combineren met polyester heeft de stof een hoge vormvastheid en lichtechtheid.

Aluminium

Aluminium

Wij gebruiken aluminium vanzelfsprekend in onze aluminium jaloezieën. Vaak kiezen onze klanten voor aluminium vanwege het lichte gewicht, het stevige materiaal en de duurzaamheid van het materiaal. Daarnaast aluminium onderhoudsarm en dus zeer eenvoudig schoon te maken.

Aluminium gaat zeer lang mee door een beschermende oxidelaag op het materiaal die ontstaat door het product simpel bloot te stellen aan zuurstof. Als je wilt kiezen voor een soort raamdecoratie die lang meegaat is aluminium dus een uitstekende keuze.

Lindehout

Lindehout

Al onze houten jaloezieën worden gemaakt van het hoogste kwaliteit lindehout. Lindenhout komt voor in zeer veel verschillende houten producten. Bijvoorbeeld muziekinstrumenten en huishoudelijke producten. Dit type hout is goed te bewerken en splintert weinig. Hierdoor ideaal om mooie houten jaloezieën van te maken dus!

Al het lindehout dat in onze producten wordt gebruikt is FSC gecertificeerd.

Velours / velvet / fluweel

Velours / velvet / fluweel

Velours is een stofsoort met een harig oppervlak dat geweven wordt met opstaande lusjes (polen). Dit oppervlak kan op diverse manieren worden verkregen, soms worden die lusjes doorgesneden waardoor kleine ‘haartjes’ ontstaan, soms wordt de stof opgeruwd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten velours; staand- en streekvelours. Bij staand velours staan de haartjes rechtop en bij streekvelours liggen de haren in één richting waardoor de stof precies op fluweel lijkt. Typerend aan velours is dat de kleur veranderd wanneer je tegen de weefrichting in wrijft. Dit zorgt voor een unieke kleurdynamiek. Bovendien zijn velours stoffen duurzaam en hebben ze dus een lange levensduur.

Bamboe

Bamboe

Bamboe is een zeer milieuvriendelijk en natuurlijk materiaal. Bamboe groeit namelijk een stuk sneller dan hout en kan ook nadat het gekapt is doorgroeien vanaf dezelfde stronk. Hierdoor kan het vaker geoogst worden en is er dus binnen no-time een nieuwe plant.

De lamellen van onze bamboe jaloezieën zijn lichter dan houten jaloezieën, waardoor ze makkelijker op te trekken zijn. Hiernaast zien ze er erg sfeervol en luxe uit.