Isolerende raamdecoratie

In de winter is het fijn om alle gestookte warmte zoveel mogelijk binnen te houden en in de zomer wil je juist zoveel mogelijk de koelte in je huis bewaren. Isolerende raamdecoratie is hierbij een uitkomst. Isolerende raamdecoratie is een zeer duurzame en energie efficiënte manier van energiebesparing: het bespaart kosten voor een airco of verwarming en is daarnaast ook erg makkelijk in gebruik.

Isolerende plisségordijnen

Isolerende plisségordijnen

 • Top Down Bottom Up systeem
 • Ruime keuze in stoffen, kleuren en maatvoering
 • Isolerende werking
Vanaf €29,60
Isolerende rolgordijnen

Isolerende rolgordijnen

 • Sfeervolle lichtinval
 • Op maat gemaakt
 • Isolerende werking
Vanaf €5,39
Isolerende raamdecoratie

Isolerende raamdecoratie

 • Isoleren zonder te verbouwen
 • Op maat gemaakt
 • Brengt extra sfeer in een ruimte
Vanaf €5,39
Gratis advies aan huis

Gratis advies aan huis

 • Gratis en vrijblijvende afspraak bij jou thuis
 • Persoonlijk plan voor je nieuwe raambekleding
 • Inclusief inmeten
Isoleren met raamdecoratie

Isoleren met raamdecoratie

Iedere soort raamdecoratie heeft een isolerende werking. Sommige raamdecoratie heeft dit echter meer dan andere. Voornamelijk plisségordijnen, gordijnen en rolgordijnen worden gebruikt als isolerende raamdecoratie. Door een extra laag aan te brengen tussen het raam en de ruimte blijft de warme of koude lucht langer hangen in een ruimte.

Door deze isolerende laag bespaar je op stookkosten en dus ook de energierekening. Let er wel op dat je de raamdecoratie op de juiste manier ophangt, anders heeft het misschien juist een negatief effect.

Een op maat gemaakt plisségordijn, gordijn of rolgordijn geeft niet alleen sfeer aan een ruimte, maar houdt ook de kamer warm op winterse nachten en verkoelt tijdens zomerse dagen. Dit maakt het huis comfortabel in koude periodes en bespaart tegelijkertijd energie.

Isolerende plisségordijnen

Waar veel mensen bij isolerende raamdecoratie direct denken aan gordijnen, zijn het vaak juist plisségordijnen die het beste isoleren. Bij plisségordijnen is de stof zigzag geplooid. Door het profiel dubbel uit te voeren ontstaat een soort honingraatstructuur. Dankzij deze honingraatstructuur profiteer je van de isolerende werking van stilstaande lucht die ontstaat tussen de twee stoflagen. Dit zorgt ervoor dat een isolerend plisségordijn zowel anti-hitte als anti-koelte is. Zo blijft de kou buiten in de winter en wordt de frisheid binnen gehouden in de zomer.

Naast de stilstaande lucht is de stof vaak ook behandeld met zilverfolie zodat deze een nog beter isolerende werking heeft. Als je zo’n plisségordijn met zilverfolie (een verduisterend plisségordijn) voor gewoon dubbel glas hangt, dan is de isolatie vergelijkbaar met hoog rendement HR+ glas.

Ieder plisségordijn heeft dus een isolerende laag. Dit betekent dat je ook qua design een ruime keuze hebt. Zodoende heb je altijd een plisségordijn dat isoleert en daarnaast ook nog eens perfect op je interieur aansluit.

Isolerende plisségordijnen
Isolerende gordijnen

Isolerende gordijnen

Alhoewel niet alle gordijnen van ilumio een specifieke isolerende of warmtewerende stof bevatten, hebben alle gordijnen invloed op het klimaat binnenhuis. Door de golfbeweging van een gordijn ontstaat er namelijk stilstaande lucht, eigenlijk dus een extra isolerende laag is tussen het raam en het interieur. In de winter kan een anti-kou gordijn goed van pas komen om koude lucht buiten te houden en het binnen warm te houden.

Een thermisch, isolerend en warmtewerend gordijn is een dikker (vaak verduisterend) gordijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe dikker de stof, hoe beter het gordijn isoleert. Een voordeel hiervan is dat de zwaarte van de stof zorgt voor een luxe uitstraling en mooi ‘valt’. Doordat we een ruime keuze hebben aan kleuren heb je naast het comfort van een warme kamer ook nog eens een gordijn dat perfect past bij jouw inrichting.

Isolerende rolgordijnen

Een rolgordijn is een mooi voorbeeld van een product dat warmtewerend is en dus uitstekend kan isoleren. Warmtewerende rolgordijnen worden vaak gebruikt in de kamers waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de woonkamer en de slaapkamer. Een rolgordijn kan ook goed verduisterend werken waardoor je naast de warmte ook het zonlicht goed buiten kunt houden.

Door een ruime keuze in rolgordijnen zit er altijd een rolgordijn tussen dat warmte werend is en daarnaast een verrijking is voor jouw interieur.

Isolerende rolgordijnen

Isolerende raamdecoratie wassen

Iedere soort raamdecoratie is te reinigen, dus ook isolerende raamdecoratie. In sommige gevallen kun je het product afnemen met een plumeau en vaak kun je de raamdecoratie zelfs wassen. Hierbij moet je wel goed de wasvoorschriften in het oog houden. Je wilt natuurlijk niet dat jouw isolerende raamdecoratie krimpt of zijn kleur verliest.

Wil je meer weten over het wassen en schoon houden van raamdecoratie? Ga dan naar een van de volgende pagina's:

Sfeer

Naast de functionaliteit van isolerende raamdecoratie is het natuurlijk ook belangrijk dat het er mooi uitziet en aansluit op de sfeer die jij in je ruimte wilt creëren. We hebben een ruime keuze aan soorten raamdecoratie, kleuren en stoffen. Hierdoor zit er altijd een product tussen wat perfect in jouw interieur past en ook nog eens goed isoleert. Twijfel je over een stof of product? Vraag dan gratis kleurstalen aan en oordeel zelf!

Geld besparen met raamdecoratie

Door je huis goed te isoleren kun je besparen op je energiekosten, dat is algemeen bekend. Wat veel mensen niet weten is dat raamdecoratie hier goed aan kan bijdragen. Indien je geen dubbelglas hebt of kunt krijgen dan is isolerende raamdecoratie een zeer goed alternatief.

Hoeveel je precies bespaart hangt af van veel factoren: de soort raambekleding, de oppervlak van het raam, het soort glas, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding. Let daarom op het volgende als je een ruimte beter wilt isoleren met raamdecoratie:

Geld besparen met raamdecoratie

Goed aansluiten

Bij het isoleren met raamdecoratie is het belangrijk dat je de raamdecoratie volledig sluit. Een kleine kier veroorzaakt al snel tocht. Door de raamdecoratie goed te sluiten creëer je stilstaande lucht tussen het raam en het gordijn of plisségordijn, wat een isolerende werking heeft.

Niet over de verwarming

Het is belangrijk om isolerende gordijnen niet voor een radiator te plaatsen. Hierdoor creëer je voornamelijk warmte tussen het raam en het gordijn en komt er minder warmte de ruimte binnen. Let er dus op dat je verwarming zoveel mogelijk vrij blijft. Kies bijvoorbeeld voor raamdecoratie tot de vensterbank en niet helemaal tot de grond.

Combineren met andere raamdecoratie

Combineren met andere raamdecoratie

Isolerende raamdecoratie is prima te combineren met andere soorten raamdecoratie. Dit heeft vaak zelfs een versterkt isolerend effect. Er ontstaat nog een laag met stilstaande lucht, wat ten goede komt van de isolatie. Let er wel op dat je het volledige raam bekleed. Zodoende zijn er geen luchtkieren en blijft de isolerende werking staan.

Veelgestelde vragen

 1. Iedere soort raamdecoratie heeft een isolerende werking. Sommige raamdecoratie heeft dit echter meer dan andere. Voornamelijk plisségordijnen, gordijnen en rolgordijnen worden gebruikt als isolerende raamdecoratie. Door een extra laag aan te brengen tussen het raam en de ruimte blijft de warme of koude lucht langer hangen in een ruimte.
 2. Ja, Isolerende raamdecoratie is een zeer duurzame en energie-efficiënte manier van energiebesparing: het bespaart kosten voor een airco of verwarming en is daarnaast ook erg makkelijk in gebruik.