Gordijnen wassen

Gordijnen wassen

Vaak wordt in het voorjaar het hele huis schoongemaakt, maar wordt een belangrijk onderdeel vergeten: de gordijnen. Gordijnen kunnen ook vies en stoffig worden. Of het nu gaat om verduisterende gordijnen, inbetween gordijnen of vitrage (ook wel glasgordijnen genoemd): het is belangrijk om ook je gordijnen te onderhouden en zo nu en dan schoon te maken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je gordijnen niet meer voor je raam passen of beschadigd raken door het wassen. Door de volgende stappen te volgen kun je nog jaren genieten van schone gordijnen:

 1. Gordijnen uitkloppen
 2. Lees de wasvoorzichten goed
 3. Was de gordijnen volgens de wasvoorschriften
 4. Droog de gordijnen door ze weer op te hangen
Voordat je gaat wassen

Voordat je gaat wassen

Voordat je jouw gordijnen zomaar in de wasmachine gooit is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Kijk bijvoorbeeld naar:

 • Mogen jouw gordijnen wel gewassen worden?
 • Op welke temperatuur moeten de gordijnen gewassen worden?
 • Kun je de gordijnen zelf wassen of moeten ze naar een stomerij?

Wasvoorschrift

Bij alle gordijnen wordt een wasvoorschrift meegeleverd. Hierop staan de bovenstaande zaken beschreven. Hiernaast staat ook de krimptolerantie beschreven. Gordijnen van katoen of polyester kunnen tot 4% krimpen als je ze wast. Als je dus gordijnen hebt hangen die perfect tot de grond komen, kan het zijn dat ze na het wassen toch een stukje korter zijn. Iets om rekening mee te houden dus.

Laten reinigen

Voor sommige gordijnen is het niet handig als je deze wast. Dit zijn vaak linnen gordijnen. Deze kunnen bijvoorbeeld scheeftrekken en komen een stuk minder mooi uit de was. Indien je deze wil laten reinigen dan kun je dit het beste bij een stomerij laten doen. Vaak worden deze gordijnen met een A, F of P op het label gemerkt, de stomerij weet wat te doen, zo hoef jij je geen zorgen te maken!

Benodigdheden

 • Droog weer
 • Een wasmachine
 • Fijnwasmiddel
 • 1 Kussensloop per gordijn of vitrage
 • Touwtje of elastiek (om de kussenslopen dicht te knopen)

Stap 1

Stap 1

Gordijnen uitkloppen
Stap 2

Stap 2

Wasvoorschriften
Stap 3

Stap 3

Het wassen van de gordijnen
Stap 4

Stap 4

Drogen & ophangen
Stap 1: Gordijnen uitkloppen

Stap 1: Gordijnen uitkloppen

Gordijnen hangen vaak hoog aan het plafond en komen vaak tot aan de vloer. Hierdoor vangen ze veel stof op. Voordat het gordijn gewassen wordt moet de stof daarom goed uitgeklopt worden.

Haal het gordijn voorzichtig van de rails, vouw ze voorzichtig op en klop ze buiten goed uit. Zo is de ergste stof er al uit. Het is vanzelfsprekend dat dit gedaan wordt op een droge dag, niemand wil buiten in de regen een gordijn uitkloppen.

Stap 2: Wasvoorschriften

Stap 2: Wasvoorschriften

Het is belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je gordijnen. Het zou zonde zijn als ze beschadigen of, erger nog, je ze moet weggooien nadat je ze gewassen hebt. Let daarom goed op de wasvoorschriften die bij het gordijn horen. Mocht het label niet meer aan het gordijn zitten, informeer dan bij onze klantenservice naar de voorschriften van jouw gordijn.

Stap 3: Het wassen van de gordijnen

Stap 3: Het wassen van de gordijnen

Als je weet op welke temperatuur en wasprogramma geschikt is om jouw gordijnen te wassen, dan kan het wassen beginnen. Verwijder alle haakjes van het gordijn.

Wasprogramma

Bij het kiezen van een wasprogramma is het belangrijk dat je let op:

 • De temperatuur
 • Lage centrifugestand
 • Relatief weinig wasmiddel (en bij voorkeur fijnwasmiddel)
 • Gebruik geen wasverzachter
Stap 4: Gordijnen drogen & ophangen

Stap 4: Gordijnen drogen & ophangen

Nadat de gordijnen gewassen zijn is het belangrijk dat deze goed drogen. De beste manier om gordijnen te laten drogen is door ze enigszins uit te slaan (voorzichtig!) en ze vervolgens nat weer op de rails te hangen. Door vervolgens ramen en deuren open te zetten zullen de gordijnen het snelste drogen. Een warme dag met lekker weer kan hier dus mooi zijn werk doen!

Door de gordijnen direct weer op te hangen zullen ze ook minder snel kreukelen. Heb je toch nog veel kreukels na het wassen? Dan kun je ervoor kiezen om je gordijnen te strijken. Doe dit wel tussen twee theedoeken zodat het strijkijzer de gordijnstof niet direct raakt en deze dus ook niet kan beschadigen.

Wil je de gordijnen liever op een waslijn hangen? Dat kan, het nadeel is dat je vouwen in het gordijn krijgt. Let op: als je ervoor kiest ze buiten te laten drogen, zorg er dan voor dat ze niet in de volle zon hangen. Dan is de kans groot dat de gordijnen verkleuren en ze niet meer zo’n mooie volle kleur hebben.

Wat als het fout gaat?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er iets fout gaat bij het wassen waardoor je gordijn er anders uitziet of iets gekrompen is. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn:

Krimpen na het wassen

Het kan voorkomen dat een gordijn iets krimpt na het wassen.  Dit kan 1 tot 4% zijn. Dit lijkt weinig maar kan op een gordijn van 1 meter toch 4 centimeter zijn. Door de haakjes aan de bovenkant kun je dit compenseren door de gordijnen lager of hoger te hangen door de verstelbare haakjes.

Gordijnen beschadigd

Het kan zijn dat je gordijn beschadigd raakt. In dat geval kan het zijn dat je de wasvoorschriften niet goed hebt gevolgd of dat je wastrommel niet geschikt is voor het wassen van gordijnen.

Gordijnen van ilumio

Veel gordijnen van ilumio zijn wasbaar waardoor je direct aan de slag kan met dit stappenplan. In onze collectie vind je inbetween gordijnen, vitrage en verduisterende gordijnen. Ga voor meer informatie naar onze Gordijnen-pagina.

Andere raamdecoratie schoonmaken

Jaloezieën schoonmaken

Rolgordijnen & Duo rolgordijnen schoonmaken

Plisségordijnen schoonmaken

Overzicht

Gratis kleurstalen

Vraag gratis kleurstalen aan en kom er achter wat voor effect de kleur, het materiaal en de transparantie heeft op jouw interieur.

Klanten beoordelen ons met een 9

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9. Benieuwd naar hoe zij ilumio ervaren? Bekijk dan onze reviews op de Kiyoh pagina.