Vouwgordijnen kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Ben jij toe aan een nieuwe frisse inrichting? Dan zijn je ramen een goede plek om te beginnen. Wanneer je een unieke uitstraling wilt creëren zul je verder moeten kijken dan gordijnen en rolgordijnen alleen. Vouwgordijnen kunnen bijvoorbeeld een goede manier zijn om je interieur een frisse look te geven.

Net zoals elke soort raamdecoratie hebben ook vouwgordijnen verschillende voor- en nadelen. Ben jij benieuwd of vouwgordijnen de juiste optie voor jou zijn? Lees deze blog dan goed door. Wij zetten de belangrijkste voors en tegens voor je op een rijtje.

De voordelen van vouwgordijnen

De voordelen van vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn bij lange na niet zo populair als rolgordijnen of jaloezieën. Dat betekent echter niet dat vouwgordijnen geen voordelen hebben. Sterker nog, vouwgordijnen kunnen in de juiste situatie een scala aan voordelen bieden. Wij lichten de twee belangrijkste uit.

Een warme en landelijke uitstraling

De reden dat je niet zoveel vouwgordijnen ziet, is dat ze een redelijk uitgesproken uitstraling hebben. Dit maakt ze misschien minder veelzijdig dan bijvoorbeeld rolgordijnen, maar het zorgt er wel voor dat ze in de juiste inrichting perfect tot hun recht komen.

In wat voor inrichting is dat dan? Voornamelijk landelijke interieurs. De plooien en baleinen van vouwgordijnen complimenteren deze soort inrichting namelijk perfect. Daarnaast zorgt deze soort raamdecoratie voor een warme uitstraling en een betere akoestiek. Dit alles maakt dat vouwgordijnen een ruimte knusser, gezelliger en warmer maken.

Makkelijk te wassen

Behalve dat vouwgordijnen voor een gezellige inrichting kunnen zorgen, heeft deze soort raamdecoratie ook een heel praktisch voordeel. Deze soort gordijnen is namelijk gemakkelijk te wassen. Let er bij het wassen echter wel op dat de krimptolerantie van de meeste stoffen gemiddeld 2% is. Volg de wasinstructies dus nauwlettend en was of strijk de gordijnen nooit op een te hoge temperatuur.

Wanneer je je vouwgordijnen gaat wassen is het belangrijk om de ringen, koorden en baleinen verwijdert voordat je de stof in de wasmachine gooit. Zorg er daarnaast voor dat je de gordijnen zonder andere objecten wast, dat je een voorzichtige was-stand aanhoudt en dat je de stof nooit in de droger gooit. Sommige stoffen kun je warm strijken en sommige stoffen lauw, let ook hierbij goed op het waslabel.

De nadelen van vouwgordijnen

De nadelen van vouwgordijnen

Vouwgordijnen hebben dus zowel esthetische als praktische voordelen. Helaas heeft ook deze soort raamdecoratie zo z’n nadelen. Dit maakt dat vouwgordijnen niet perfect zijn voor elke situatie. Wij lichten de twee grootste nadelen uit, dan kun je zelf opmaken of vouwgordijnen voor jou geschikt zijn.

Compleet dicht of helemaal open

Het eerste nadeel van vouwgordijnen is het feit dat je deze alleen maar helemaal dicht of helemaal open kunt hebben staan. Dit limiteert de invloed die je hebt op de lichtinval in je ruimte. Vooral wanneer je voor verduisterende vouwgordijnen kiest kan dit een probleem vormen. Wanneer je meer invloed wilt hebben op de hoeveelheid licht die je binnenlaat, kun je beter kiezen voor duo rolgordijnen, plisségordijnen of jaloezieën.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je vouwgordijnen helemaal naar boven opvouwt, er altijd één baan zichtbaar blijft. Waar rolgordijnen helemaal oprollen, blijf je vouwgordijnen dus altijd duidelijk zien. Dit kan een mooie vorm van decoratie zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Niet geschikt voor in de badkamer

Zoals eerder al gezegd zijn vouwgordijnen niet de meest veelzijdige vorm van raamdecoratie. De stof waar vouwgordijnen van gemaakt zijn is niet bestand tegen vocht. Dat maakt dat deze gordijnen niet geschikt zijn voor in een badkamer.

Wil je toch raamdecoratie in je badkamer? Dan ben je beter af met pvc of aluminium jaloezieën. Daarnaast zijn er ook bepaalde stoffen die vochtbestendig zijn, zoals de stof van plisségordijnen en van sommige rolgordijnen, zoals deze. Zo kun je ook in de badkamer genieten van stijlvolle raamdecoratie.

Vouwgordijnen kopen bij ilumio

Vouwgordijnen kopen bij ilumio

Vouwgordijnen zijn perfect voor een landelijk interieur en kunnen makkelijk gewassen worden. Daar staat tegenover dat de stof niet geschikt is voor in een badkamer en dat je weinig invloed hebt op de lichtinval. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Of vouwgordijnen perfect zijn voor jouw situatie of niet, in de webshop van ilumio vind je een ruim aanbod aan vouwgordijnen, rolgordijnen, jaloezieën en andere raamdecoratie. Kijk dus gerust rond of doe inspiratie op met het gratis e-magazine.