De ultieme raamdecoratie styleguide: Welke raambekleding past bij mijn interieur?

Raambekleding en raamdecoratie is lastig om te kiezen. Gordijnen zijn sfeerbepalend binnen een interieur en daarom moeten ze perfect passen bij jouw interieurstijl. Waar moet je op letten met het kopen van nieuwe gordijnen en raambekleding? Om de juiste raamdecoratie te kiezen moet je allereerst weten welke stijl jouw interieur en inrichting is. 


Kies altijd raamdecoratie aan de hand van je interieurstijl. Let op de type meubelen die je hebt, de kleuren binnen een ruimte en welke materialen aanwezig zijn in een kamer. Deze styleguide geeft advies en handige tips om de juiste raamdecoratie te kopen die het beste past bij jouw interieurstijl thuis. Ontdek wel interieurstijl je hebt en laat je inspireren door de mooiste raamdecoratie die perfect bij jouw thuis hangt. 


Hieronder worden eerst de verschillende stijlen uitgelegd en daarna welke raamdecoratie erbij past.

Modern interieur en de beste raamdecoratie

Modern interieur en de beste raamdecoratie

Wat is een modern interieur? De kenmerken van een modern interieur zijn strakke lijnen, eenvoud, rechte vormen en luxe materialen. Moderne woonstijlen combineren vaak de kleuren bruin, zwart, grijs en wit met af en toe één heftige kleur die eruit springt in bijvoorbeeld een woonaccessoire.


Wat is de beste raamdecoratie dat bij een modern interieur past? Plisségordijnen passen perfect bij een moderne inrichting vanwege de strakke lijnen die gecreëerd worden door de gevouwen stof. De geplooide stof heeft een luxe uitstraling en tegelijkertijd moderne eigenschappen doordat het gordijn aan de onderkant en aan de bovenkant naar boven kan.

Scandinavische inrichting en de leukste raambekleding

Scandinavische inrichting en de leukste raambekleding

Wat is een Scandinavische inrichting? Een kenmerk voor Scandinavisch design is minimalisme en de kreet “less is more”. Een Scandinavisch interieur heeft moderne strakke lijnen, veel licht van buiten, natuurlijke elementen zoals hout en combineert opvallende patronen in bijvoorbeeld een kleurrijk tapijt op de vloer.


Welke raambekleding is leuk voor een Scandinavisch interieur? Rolgordijnen met een hip patroon of geometrisch versiering zijn ideaal om te combineren met een minimalistisch inrichting. Betrek de rolgordijnen met jouw Scandinavisch interieur door de kleur print terug te laten komen met een object in de ruimte. Op deze manier creëer je eenheid in jouw interieur, zoals je op de foto hierboven ziet tussen de gele lamp en gele rolgordijnen

Klassiek woonstijl en de mooiste raamdecoratie

Klassiek woonstijl en de mooiste raamdecoratie

Wat is een klassiek interieur? De uitstraling van deze woonstijl is rijk en luxe. Een klassiek interieur heeft een elegante uitstraling doordat er veel materialen worden gebruikt zoals donkere houtsoorten, mooie luxe leersoorten en velours. Het kleurgebruik bij een klassiek interieur is subtiel met combinaties van verschillende rijke metaal soorten zoals zilver en goud die de details benadrukken.


Wat is de mooiste raamdecoratie voor een klassiek woonstijl? Vouwgordijnen zijn mooie gordijnen die goed passen in een klassiek interieur. Kies voor vouwgordijnen in een rustigere kleur, zoals een bruine tint zodat het goed past bij de luxere stoffen in jouw huis zoals leer of hout.

Urban interieur en de beste gordijnen

Urban interieur en de beste gordijnen

Wat is een urban interieur? Urban inrichtingen staat bekend om het combineren van rauw en stoere materialen zoals beton, bakstenen en ongelakte hout samen met veel planten zonder bloemen. Vaak combineert een urban interieur ook vintage voorwerpen voor een karakteristiek effect.


Welke gordijnen passen het beste bij een urban interieur? Houten jaloezieën zijn een goede combinatie met een rauwe urban setting. Kies voor brede lamellen zodat ze wat stoerder worden. Speel met het licht door de horizontale jaloezieën te kantelen en tegelijkertijd creëer je ook privacy.

Conclusie: Kies raamdecoratie dat bij jouw interieurstijl past

Tot slot: het is dus belangrijk dat je gordijnen passen in jouw huis, want elk interieurstijl is anders en raamdecoratie kan een huis maken of kraken. Bij elke inrichting past een ander soort raambekleding dus weet van te voren wat jouw stijl is en dan kan je veel makkelijker de juiste type raamdecoratie kiezen.


Wil jij nog meer raamdecoratie inspiratie zien? Of zag jij jouw interieurstijl hier niet tussen staan? Bekijk dan hier ons gratis E-magazine voor meer raambekleding ideeën.