Inspiratie raamdecoratie voor een landelijk interieur

Het landelijke interieur is enorm populair, zeker in Nederland. Huizen met een landelijke inrichting voelen altijd gezellig en gastvrij aan, waardoor ze enorm in trek zijn. Zo’n inrichting creëer je door allerlei elementen samen te laten komen tot één samenhangend geheel. Daar hoort dus ook de juiste raamdecoratie bij.

In deze blog kijken we eerst naar de kenmerkende eigenschappen van een landelijk interieur. Wat is een landelijk interieur eigenlijk? En wat maakt deze stijl zo aantrekkelijk? Vervolgens kijken we welke soorten raamdecoratie het beste bij de landelijke stijl passen. Zo weet jij aan het einde van deze blog precies welke raamdecoratie je op moet hangen om je landelijke inrichting tot één geheel te maken.

Kenmerken van een landelijk interieur

Tegenwoordig worden veel dingen onder het kopje ‘landelijk interieur’ ingedeeld, maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Voordat we ons laten inspireren voor de beste raamdecoratie voor een landelijk interieur, moeten we eerst weten wat deze stijl kenmerkt.

Natuurlijke stoffen en elementen

Natuurlijke stoffen en elementen in je inrichting vormen de basis van een landelijk interieur. Dat natuurlijke kun je in bijna alles terug laten komen. Zo kun je veel gebruik maken van opgeschuurd en ruw hout, bijvoorbeeld in een kast, tafel of vloer. Ook stoffen met een voelbare textuur, zoals jute en linnen, komen veelvuldig terug in natuurlijke inrichtingen. 

Daarnaast kun je ‘natuurlijke stoffen en elementen’ nog letterlijker nemen. Zo dienen (groene) planten eigenlijk altijd voor een uitstekende decoratie in een landelijk interieur. Zeker wanneer je veel gebruik maakt van lichte kleuren vormt dit groen een mooi contrast, wat je ruimte echt tot leven brengt.

Comfort en functionaliteit

Daarnaast kenmerkt een landelijk interieur zich met twee kernwoorden: comfort en functionaliteit. Binnen deze stijl zul je niet zo snel een strakke sofa of een designer lamp vinden. In plaats daarvan zul je eerder een comfortabele, linnen bank en functionele lamp tegenkomen. Het gaat er vooral om dat jij (en je gasten) zich direct thuis voelen wanneer ze binnenkomen.

Raamdecoratie voor een landelijk interieur

Comfort, functionaliteit en natuurlijke stoffen; dat is dus waar we op moeten letten wanneer we gaan kijken naar raamdecoratie voor een landelijk interieur. Met die gedachte in ons achterhoofd komen er direct twee soorten raamdecoratie bovendrijven: vouwgordijnen en traditionele gordijnen.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen worden veelvuldig gebruikt in landelijke interieurs, en met goede reden. Deze raamdecoratie heeft namelijk iets warms en comfortabels over zich heen. Bovendien geeft het vouwsysteem en het voelbare relief vouwgordijnen een natuurlijk element. Vooral wanneer je kiest voor lichtdoorlatende of transparante vouwgordijnen is de textuur duidelijk zichtbaar. Combineer dit met een neutrale, lichte kleur zoals wit of zand en je hebt raamdecoratie die gemaakt lijkt voor een landelijk interieur.

Traditionele gordijnen

Ook traditionele gordijnen zijn razend populair binnen landelijke interieurs. Veel van de kenmerken van vouwgordijnen vinden we terug in ‘normale’ gordijnen. Zo zorgen de plooien namelijk voor een warm gevoel met een zichtbaar reliëf. Ook hier zijn inbetween gordijnen of vitrages de beste keuze voor een landelijke uitstraling. Behalve dat dit er natuurlijker uitziet zorgt het ook voor veel natuurlijk licht, iets waar een landelijke inrichting goed bij gedijt.

Vind je privacy belangrijk? Dan kun je ook nog kiezen voor verduisterende gordijnen, deze maken het onmogelijk om naar binnen te kijken. Je levert hiermee echter wel in op de landelijke esthetiek. Dit geldt ook voor vouwgordijnen.

Landelijke raamdecoratie van ilumio

Vouwgordijnen en traditionele gordijnen zijn beide uitstekende raamdecoratie voor een landelijke inrichting. Met een neutrale kleur en enige transparantie kunnen ze een interieur echt samenbinden. Beide soorten raamdecoratie vind je in allerlei kleuren en maten in de webshop van ilumio. Wil je weten wat er nog meer mogelijk is in een landelijk interieur? Laat je dan inspireren door ons gratis e-magazine.