Een Scandinavisch interieur? Zo realiseer je het!

Kijk in een willekeurig interieurblad en je zal er minimaal één pagina over tegenkomen: de Scandinavische stijl. Al jarenlang is het een razend populaire manier om je huis in te richten. Maar wat maakt het Scandinavisch interieur zo aantrekkelijk? En hoe realiseer je deze stijl in je eigen huis?

 

In deze blog schijnen we een licht op de essentiële onderdelen van de een Scandinavisch interieur. Van de kleuren op de muur tot de decoratie voor de ramen: alles komt aan bod. Bovendien geven we je enkele praktische tips waarmee jij jouw huis of appartement die kenmerkende Scandinavische touch kunt geven.

Licht, licht en nog eens licht

Licht, licht en nog eens licht

In het Hoge Noorden van Scandinavië kan het dagen achter elkaar donker zijn. Daarom koesteren de inwoners elk beetje licht. Ze laten zoveel mogelijk daglicht binnen en versterken elke zonnestraal met een lichte inrichting. Wit en natuurlijke kleuren staan dan ook centraal in de Scandinavische inrichting.

 

Nu hebben wij hier gelukkig meer profijt van de zon, maar dat maakt een licht interieur niet minder mooi. Richt je huis daarom zo licht mogelijk in. Verf de muren wit of bijvoorbeeld lichtgroen en zorg voor veel witte meubels. Laat daarnaast zo veel mogelijk licht binnen en voor je het weet heb je een echt Scandinavisch interieur.  

Raamdecoratie voor een Scandinavisch interieur

Raamdecoratie voor een Scandinavisch interieur

Wil jij ook zoveel mogelijk licht binnenlaten? Dan speelt je raamdecoratie uiteraard een grote rol. Kies daarom voor een soort raamdecoratie waarbij je veel controle hebt over de lichtinval, of een die veel licht binnenlaat. Daarnaast speelt de kleur en het materiaal natuurlijk ook een rol. Je kunt ervoor kiezen om witte raamdecoratie te nemen, maar het is ook leuk om wat contrast aan te brengen met grijsgroen of linnen-kleur.

Neem bijvoorbeeld een vouwgordijn. Dankzij hun plooien en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn brengen deze een natuurlijk en authentiek element in je inrichting. Bovendien kun je veel licht binnenlaten door voor een vitrage te gaan. Wil je toch wat meer privacy? Kies dan voor een inbetween. Deze laat licht naar binnen, maar houdt ongewenste blikken buiten.

Comfortabele meubels

Comfortabele meubels

Behalve licht is er nog een ding heel belangrijk voor de Scandinaviërs: comfort. In een Scandinavisch interieur zul je dan ook niet zo snel strakke designmeubels vinden. In plaats daarvan vullen zij hun ruimtes met comfortabele banken, stoelen en kleedjes. Hierdoor zit je niet alleen lekkerder, het geeft je huis ook nog eens een gezellig en knus gevoel.

 

Ga daarom op zoek naar een comfortabele sofa of een lekkere, luie stoel. Let ook hier op dat je neutrale en natuurlijke tinten blijft gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een licht bruine of grijze bank. Wil je toch een beetje kleur toevoegen in je kamer? Dan kan dat uitstekend met sierkussens die je op je bank legt. Kijk hier wel mee uit, ‘minimalistisch’ is nog steeds een sleutelwoord in de Scandinavische stijl.

Natuurlijke accenten

Natuurlijke accenten

We hebben het al een paar keer genoemd, maar Scandinaviër complimenteren hun lichte inrichting maar al te graag met natuurlijke elementen. Dit soort accenten kunnen op allerlei manieren worden toegevoegd. Een mooi kunstwerk, een plant, een meubelstuk of een leuk kleurtje op de muur kunnen allemaal manieren zijn om de natuur in huis te halen.

 

Decoreer je ruimte bijvoorbeeld door kleine, groene plantjes - zoals cactussen - verspreid over je ruimte te plaatsen, of zet één grote vingerplant in de hoek van de kamer. Daarmee geef je je huis direct een fris en natuurlijk gevoel. Een andere manier om je huis op de Scandinavische manier in te richten, is door hout te gebruiken. Koop bijvoorbeeld een grote, houten eettafel. Of probeer een salontafel te vinden die uit één stuk hout gesneden is. Dit soort natuurlijke accenten werken als echte eyecatchers en geven je inrichting dat wauw-effect. 

Raamdecoratie van ilumio

Wil je een Scandinavische inrichting realiseren? Dan is goede raamdecoratie onmisbaar. We hadden het al over vouwgordijnen, maar ook rolgordijnen en houten jaloezieën komen tot hun recht in een Scandinavisch interieur. Deze en meer soorten raamdecoratie vind je allemaal in de webshop van ilumio. Kijk rustig rond op onze website of vraag het gratis e-magazine aan en laat je inspireren.