Welke plissémodellen zijn er en welke past bij mij?

Om er achter te komen welk plissémodel voor jou geschikt is, geven we je eerst wat meer informatie over plisségordijnen in het algemeen.

Wat zijn plisségordijnen?

Plisségordijnen bestaat uit strak gevouwen, geplooide stof die vastzit aan een boven- en onderprofiel. Er zijn twee soorten plisségordijn stoffen, het standaard plisségordijn waarbij het gordijn uit één stuk stof bestaat. Dit enkele plisségordijn ziet er van de zijkant uit als een zigzag stof. Het dubbele plisségordijn, ook wel dupli plisségordijnen genoemd, bestaat uit twee lagen stof die kruislings over elkaar zijn gelegd. Hierdoor ontstaat een honingraatstructuur, dat is dan ook de reden dat het product ook wel eens de naam ‘honingraat’ of ‘honeycomb’ plissé krijgt.

Energiezuinige raamdecoratie

Energiezuinige raamdecoratie

Plisségordijnen zijn niet alleen decoratief maar ook zeker functioneel. Raamdecoratie heeft over het algemeen een isolerende werking omdat het tocht van buiten gedeeltelijk tegenhoudt. Met name dubbele plisségordijnen hebben een extra isolerende werking. Door de honingraatstructuur ontstaan er luchtkamers waar in de lucht stilstaat, hierdoor wordt zowel hitte als kou tegengehouden. Je kunt hiermee tot maar liefst 25% besparen op je energierekening.

Bediening van een ilumio plisségordijn

Bij ilumio leveren we altijd top down bottom up plisségordijnen, deze geven je de vrijheid om de lichtinval en je privacy helemaal naar jouw wens te bepalen. Bij de meeste raamdecoratie kun je alleen de onderkant van het product bedienen door dit op te trekken en neer te laten. Bij top down bottom up plisségordijnen kun je het gordijn aan beide kanten bedienen.

Bediening van een ilumio plisségordijn

Drie verschillende modellen plisségordijnen

Bij ilumio verkopen we drie verschillende plisségordijnmodellen. Deze hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.

Vrij hangend plisségordijn

Het vrij hangende plisségordijn is geschikt voor vaste rechte ramen. Bij dit model wordt alleen het bovenprofiel aan de muur of het plafond bevestigd en de onderkant hangt vrij, zoals de naam al doet vermoeden. Dit model bedien je met twee bedieningskoorden. Het eerste koord bedient de bovenzijde van het product, het tweede koord bedient de onderzijde van het product.

Ingespannen modellen

Ingespannen modellen

Onze ingespannen modellen worden zowel aan de bovenkant als aan de onderkant vastgemaakt waardoor het model niet gaat klapperen. De spandraden zorgen er namelijk voor dat het product strak tegen het raam blijft. Deze modellen kun je dus bijvoorbeeld op een deur of op een draaikiepraam monteren. Ook voor de ramen die zich bijvoorbeeld vlak naast de deur of een openslaand raam bevinden is dit een goede oplossing, het openen van de deur of het raam zorgt voor een windvlaag en de spandraden zorgen er dan voor dat je product niet gaat klapperen.

Bedieningskoorden of toch een bedieningsgreep?

Je kunt bij ingespannen plisségordijnen kiezen tussen bediening met een greep of met twee koorden. Het voordeel van een bedieningsgreep is dat je geen last hebt van loshangende koorden, het nadeel van een bedieningsgreep is dat het maar tot een beperkte hoogte en breedte mogelijk is. Heb je hoge of brede ramen dan is een bedieningskoord meer geschikt voor jou, voor deze producten is namelijk een grotere afmeting mogelijk.

Kom je qua afmeting wel in aanmerking voor een plisségordijn met bedieningsgreep maar heb je een hoog geplaatst raam? Houd er dan rekening mee dat de bovenste bedieningsgreep misschien niet meer in je bereik is, ook dan zijn bedieningskoorden voor jou praktischer.

Bedieningskoorden of toch een bedieningsgreep?

Maak je keuze!

We zijn er van overtuigd dat je nu een weloverwogen keuze kunt maken tussen onze plissémodellen. Heb je specifieke vragen over jouw situatie? Dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Tess
Bekijk alle blogs