Verbouwen of verhuizen? Doe de quiz en ontdek wat jij moet doen!

Er moet wat veranderd worden in huis. Dat staat vast. Maar hoe precies daar zijn jullie nog niet helemaal uit. Wordt het verbouwen of verhuizen? Een nieuw huis met meer ruimte zou heel fijn zijn maar vind je dan weer zulke leuke buren? Ook zit de school van de kinderen op loopafstand en genieten jullie enorm van de tuin. Toch maar verbouwen? Je zult niet de enige zijn die deze lastige keuze moet maken. Doe de quiz en ontdek wat jullie moeten doen!

De Quiz

Is er een verandering in je leven die vraagt om een ander huis?

 1. Nee
 2. Ja

 

Is er in de huidige woning genoeg ruimte voor veranderingen?

 1. Ja
 2. Nee

 

Zie je een verbouwing zitten of zie je er tegenop?

 1. Ik zie het wel zitten en vind het leuk om te klussen!
 2. Ik zie er nu al tegenop.. Een verbouwing kost meer tijd dan je denkt.

 

Heeft de huidige woning een buitenruimte waar je tevreden mee bent?

 1. Ja
 2. Nee

 

Ben je meer ontevreden met de inrichting of de indeling van de huidige woning?

 1. Inrichting
 2. Locatie

 

Ben je blij met de locatie van de huidige woning? (Denk hierbij aan de buren, beschikbare voorzieningen of afstand tot de stad/natuur).

 1. Ja
 2. Nee

 

Heb je al een nieuwe huis op het oog?

 1. Nee
 2. Ja

 

Wat is de reden dat je nog niet bent verhuisd?

 1. Geen geschikt nieuw huis gevonden
 2. Geen tijd voor gehad

 

Heb je vaker 1? Dan kun je beter gaan verbouwen! Het meest gekozen voor 2? Dan is verhuizen een goede optie.

De Quiz
Hoe ga je verbouwen?

Hoe ga je verbouwen?

Je hebt besloten om je huis te gaan verbouwen. Om het huis geheel naar jouw wens te maken is het verstandig om alles goed op papier te zetten. Beschrijft wat je precies wilt gaan verbouwen en maak een schatting van de benodigde materialen en kosten.

Wie en wat moet je inschakelen om te verbouwen?

Ga op zoek naar een aantal verschillende aannemers die de verbouwing voor jou zouden kunnen uitvoeren. Vraag meerdere offertes op zodat je deze kunt vergelijken. Bepaal van tevoren een budget en geef een lager bedrag op zodat er onderhandelingsruimte is.

 

Bedenk welke klussen je zelf kunt uitvoeren of mensen in jouw omgeving wellicht zouden kunnen doen. Maak vervolgens een planning van welke klussen eerst gedaan moeten worden en de meeste prioriteit hebben.

Wat moet je kopen om de verbouwing af te maken?

Wanneer je gaat verbouwen, zal er een nieuwe ruimte komen in jouw huis. Hiervoor zijn vaak nieuwe spullen nodig zoals gordijnen of meubels. Ook moet er een nieuwe vloer worden gelegd en muren worden geverfd.

 

Houdt in het budget rekening met de afwerking van de verbouwing. Met de juiste afwerking geef je het interieur de uitstraling waar je naar op zoek bent! Voor een breed aanbod van gordijnen kun je goed bij ons terecht. Kijk voor meer inspiratie en informatie op onze website.

5 tips & tricks

 • Volg het plan. Het is verleidelijk om af en toe dingen tussendoor te doen maar probeer dat te vermijden. Voordat je het weet ben je begonnen aan tien verschillende klussen en rond je niks af. Door stap voor stap te werken houdt je dit beter onder controle.
 • Vraag advies aan de gemeente over vergunningen en regelgeving. Het is vervelend wanneer je tijdens de verbouwing voor verrassingen komt te staan.
 • Maak goede afspraken met de aannemer en zet dit in een contract. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een boeteclausule te hebben voor het door schuld van de aannemer te laat opleveren van bouwfases. Ook is het fijn om duidelijkheid te hebben over betaalmomenten.
 • Wees flexibel. De kans is groot dat de planning tussendoor wordt aangepast en klussen onverwacht uitlopen. Probeer vanaf het begin flexibel te zijn en je hier niet teveel aan te storen. Dit hoort erbij!
 • In opvolging van de vorige tip: houdt rekening met onvoorziene kosten. Soms kom je pas tijdens de verbouwing achter bepaalde zaken die extra geld kosten. Houdt hier rekening mee in het budget.
5 tips & tricks
Hoe ga je verhuizen?

Hoe ga je verhuizen?

Wanneer je gaat verhuizen is het allereerst van belang dat je de oude woning verkoopt. Zodra dit is gelukt kun je een verhuisdatum gaan plannen. Zorg ruim van tevoren dat je vrij vraagt van je werk en een verhuisteam regelt. Dit kan een professioneel bedrijf zijn maar ook uit vrienden of familie bestaan.

 

Begin vervolgens met het opruimen en sorteren van al je spullen. Wat gaat weg en wat gaat mee? Een verhuizing is vaak ook het moment om spullen te vervangen en nieuwe te kopen. Gooi niet alle oude spullen meteen weg, deze kun je vaak voor een klein prijsje nog wel verkopen!

 

Koop of huur kwalitatieve verhuisdozen en verzamel krantenpapier om breekbare spullen mee in te pakken. Zorg dat alles een dag voor de verhuizing is ingepakt, gedemonteerd en losgekoppeld.

Wat moet je niet vergeten?

Vergeet niet om op de verhuisdag een plekje voor de verhuiswagen vrij te houden voor het huis. Zo hoef je zo min mogelijk te sjouwen met spullen. Doe dit zowel voor het oude als nieuwe huis.

 

Vergeet daarnaast niet om de koelkast, vriezer en de lades van kasten en tafels leeg te maken. Deze meubels worden vaak alle kanten op gedraaid waardoor de lades eruit vallen en belangrijke spullen overal liggen. Voorkom dit door de lades ook in te pakken.

 

Ten slotte: sla voldoende eten en drinken in, verhuizen kost veel energie!

 

Wat moet je kopen?

Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuw huis, moet je vaak nieuwe spullen aanschaffen. Soms komt het voor dat de vorige bewoner een aantal dingen achterlaat maar dit is meestal niet het geval.

5 tips & tricks

 • Regel een verhuiskarretje met wieltjes. Voor zware spullen zoals een wasmachine en koelkast is dit erg handig. Zo hoef je deze niet voor lange stukken te tillen en rol je ze zo naar de juiste plek.
 • Maak een foto van alle snoeren. Alle apparatuur zoals de televisie en computer moeten opnieuw worden aangesloten. Door gedoe met nieuwe ingangen en de vele snoeren te voorkomen, kun je een foto maken van de huidige status. Deze kun je er bij pakken wanneer je de apparatuur gaat installeren.
 • Noteer de bestemming van de inhoud van verhuisdozen op de doos. Zo weet iedereen meteen voor welke ruimte de doos bedoeld is en voorkom je onnodig sjouwen.
 • Vergeet voordat je de deur van je oude huis dichttrekt, niet alle geheime hoekjes en deuren te checken. Het is toch zonde als je waardevolle spullen achterlaat in het trappenhuis.
 • Ontdooi de vriezer op tijd. Een simpele klus maar wanneer je dit nog moet doen tijdens de verhuizing wordt alles nat en heb je er last van.
5 tips & tricks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs