Raamdeco gids 2019: de voor- en nadelen van alle type raamdecoratie

Een nieuw jaar betekent een nieuwe start. Dat kun je doen met goede voornemens zoals gezonder leven of beter op je geld letten, maar je kunt ook je huis een frisse start geven. De beste manier om dat te doen is met behulp van raamdecoratie.

Ook in 2019 zijn er weer veel verschillende type raamdecoratie om uit te kiezen. Elk soort heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen die verschillende voor- en nadelen opleveren. In deze blog gaan we alle type raamdecoratie langs en bespreken we de voor- en nadelen. Zo weet jij aan het einde van deze blog welke soort jij het beste kunt gebruiken om je interieur op te pimpen in 2019.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn de afgelopen jaren zo goed als de nieuwe standaard geworden. Deze gordijnen zijn in veel verschillende kleuren, patronen en mate van transparantie te krijgen en passen dus in bijna elk interieur.

Voordelen

Een van de grote voordelen van rolgordijnen is dan ook hun veelzijdigheid. Of je nu op zoek bent naar donkere, verduisterende gordijnen voor in de slaapkamer, of juist iets zoekt wat iets meer licht door laat in de woonkamer; rolgordijnen kunnen de oplossing zijn. Bovendien zijn rolgordijnen makkelijk te bevestigen, bedienen en schoon te maken.

Nadelen

Met rolgordijnen kun je dus veel verschillende kanten op. Er is echter één ding waar het rolgordijnen aan ontbreekt: vorm. Deze raamdecoratie is vlak, minimalistisch en strak. Perfect als je op zoek bent naar een simpele inrichting, maar niet de beste keuze voor een meer uitgesproken interieur. Daarnaast heb je met rolgordijnen weinig invloed op de lichtinval.

Rolgordijnen
Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen lijken – zoals de naam al doet vermoeden – veel op reguliere rolgordijnen. Het grootste verschil is dat duo rolgordijnen bestaan uit afwisselende horizontale banden met verschillende mate van transparantie.

Voordelen

Dankzij deze horizontale banden heb je – in tegenstelling tot reguliere rolgordijnen – veel invloed op de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Je kunt je ruimte donker maken, maar door het duo rolgordijn een beetje naar boven of beneden te rollen laat je stroken zonlicht binnen. Duo rolgordijnen zijn dan ook ideaal als je een gezellige sfeer wilt creëren.

Nadelen

De nadelen die we noemden bij reguliere rolgordijnen vinden we niet terug bij zijn duo-broertje. Het grootste nadeel van duo rolgordijnen kan gevonden worden in persoonlijke smaak: de afwisselende horizontale balken passen niet in elk interieur.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen komen een stuk minder vaak voor dan (duo) rolgordijnen, maar dat betekent niet dat je ze links moet laten liggen. Deze gordijnen rollen niet op wanneer je ze open doet maar – je raadt het al – vouwen op.

Voordelen

Omdat deze gordijnen zich opvouwen zijn ze een echte eyecatcher, zelfs wanneer je ze open hebt. Daarnaast hebben vouwgordijnen een rustieke, landelijke uitstraling die bepaalde inrichtingen enorm kan complimenteren. Ook in de populaire Scandinavische stijl misstaat deze raamdecoratie bovendien niet.

Nadelen

De unieke uitstraling van vouwgordijnen kan echter ook een nadeel zijn. Hierdoor zijn ze namelijk bij lange na niet zo universeel inzetbaar als rolgordijnen. Een ander nadeel is dat ze relatief veel plek innemen wanneer ze opgevouwen zijn en niet ‘verdwijnen’ zoals rolgordijnen of jaloezieën.

Vouwgordijnen
Jaloezieën

Jaloezieën

Jaloezieën zijn er in verschillende soorten. Je hebt natuurlijk de bekende aluminium jaloezieën, maar tegenwoordig zijn er ook PCV en zelfs houten jaloezieën verkrijgbaar.  

Voordelen

Het feit dat jaloezieën in verschillende materialen verkrijgbaar zijn, levert meerdere voordelen op. Zo kun je door de variatie in kleuren en materialen jaloezieën in veel verschillende inrichtingen gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor houten jaloezieën in een moderne inrichting, of hang zonder zorgen PVC-jaloezieën op in je badkamer. Daarnaast bieden jaloezieën ook de mogelijkheid om het licht gedeeltelijk binnen te laten komen. Tenslotte zijn jaloezieën bijzonder makkelijk schoon te maken.

Nadelen

Aangezien deze raamdecoratie in drie materialen te krijgen is, zijn er ook enkele nadelen aan te merken. Zo zijn de mogelijkheden van houten lamellen bijvoorbeeld beperkt. Deze kunnen niet goed tegen hitte of vocht en zijn dus ongeschikt voor keukens en badkamers. Aluminium jaloezieën passen ook niet in elke inrichting en kunnen een ruimte kil maken indien niet goed toegepast. Gelukkig kunnen deze nadelen verholpen worden door voor een ander materiaal te kiezen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen vouwen zich net als vouwgordijnen op. Zij doen dit echter met een andere techniek. Als je een plissé vanaf de zijkant bekijkt zie je dat deze raamdecoratie dubbelwandig is opgebouwd uit een soort langwerpige honingraten. Deze klappen in wanneer je de plissé omhoog trekt om licht binnen te laten.

Voordelen

Dat honingraatpatroon zit er niets voor niets. Hierdoor kan het gordijn zich – in tegenstelling tot een vouwgordijn – wel heel klein opvouwen zodat deze ‘verdwijnt’. Daarnaast komt lucht stil te staan in deze honingraten, dit dient als goede isolatie wanneer je je gordijnen dicht hebt. Het houdt de koude lucht buiten en de warme lucht binnen.

Daarnaast zijn plissés uitgevoerd met een top down botttom up-functie. Hierdoor kun je het raam niet alleen naar boven opentrekken, maar kun je het ook helemaal naar beneden laten zakken zodat door de bovenkant van je raam licht naar binnen kan komen. 

Nadelen

Veel nadelen hebben plisségordijnen niet. Deze raamdecoratie is echter lastiger op te hangen dan bijvoorbeeld rolgordijnen. Gelukkig kunnen de gespecialiseerde monteurs van ilumio je hierbij helpen.

Plisségordijnen
Klassieke gordijnen

Klassieke gordijnen

Het laatste type raamdecoratie is het klassieke gordijn. De stof van gordijnen is in verschillende mate van transparantie verkrijgbaar, van verduisterd tot vitrage.

Voordelen

We noemen dit soort gordijnen niet voor niets ‘klassiek’. Jarenlang was dit de standaard als het om raamdecoratie ging, met een goede reden. Met de verschillende mate van transparantie, verschillende soorten stof en eindeloos veel kleuren en patronen passen deze gordijnen in bijna elk huis. 

Nadelen

Er is echter ook een reden waarom we de klassieke gordijnen steeds minder vaak zien. Ten eerste neemt deze raamdecoratie relatief veel ruimte in beslag, zelfs wanneer ze open zijn, Dit kan lastig zijn bij naar binnen openslaande ramen en deuren. Daarnaast vergen klassieke gordijnen meer onderhoud dan hun moderne evenknie. Ze houden stof vast en schoonmaken gaat relatief moeilijk.

Raamdecoratie van ilumio

Het mag duidelijk zijn: er valt in 2019 weer genoeg te kiezen als het gaat om raamdecoratie. Alle producten die we hebben besproken zijn terug te vinden in de webshop van ilumio. Verschillende situaties vragen om verschillende soorten raamdecoratie en dan hebben we het nog niet eens over persoonlijke smaak gehad. Toch is de keuze voor een nieuwe soort raamdecoratie met dit overzicht hopelijk iets makkelijker geworden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs