Kleuren, materialen en raamdecoratie: welke combi's werken?

Wat maakt een interieur aantrekkelijk? Zijn het de kleuren, de materialen, de meubels of de raamdecoratie? In feite is het de combinatie van dit alles. Wanneer je de juiste balans weet te vinden tussen kleuren, materialen en items zal je een prachtige inrichting samenstellen.

Raamdecoratie kan helpen met het in balans brengen van je interieur en kan een ruimte echt samen binden. Aan de andere kant kun je met de juiste raamdecoratie ook een prachtig contrast toevoegen die je kamer diepte en karakter geeft. Om je een eindje op weg te helpen zullen we in deze blog kijken naar de mooiste en beste combinaties van kleuren, materialen en raamdecoratie.

Zwart, wit en houten jaloezieën

Zwart, wit en houten jaloezieën

Met zwart en wit kun je eigenlijk bijna niet de mist in gaan. De twee kleuren (die geen kleuren zijn) vormen een neutrale en egale basis waarop je je helemaal uit kunt leven met details en accenten. Het is echter ook een vrij veilige keuze, die snel koud en kil kan worden. Daarom is het aan te raden om een zwart-wit interieur aan te vullen met een warm, natuurlijk materiaal.

Weinig materialen lenen zich zo goed voor de combinatie met zwart en wit als hout. Dit kun je laten terugkomen in een bijzettafel, een stoeltje, maar ook in je raamdecoratie. Voorzie je ramen bijvoorbeeld van echte houten jaloezieën in een natuurlijke kleur naar jouw keuze. Hierdoor voelt je ruimte direct huiselijker en warmer. 

Licht, zacht en witte gordijnen

Wanneer je het zwart uit je interieur weghaalt heb je automatisch een zachtere sfeer in huis. Dit effect kun je uitstekend versterken met zachte materialen zoals wol of fluweel. Laat deze materialen bijvoorbeeld terugkomen in een lichtgrijs, wollen vloerkleed, of in fluwelen sierkussens in pastelkleuren. Hiermee zorg je voor een licht en luchtig geheel.

Je wilt je lichte, frisse interieur natuurlijk niet opbreken met een zwart gordijn. Hoewel contrast in een inrichting prachtig kan zijn, is je raamdecoratie niet altijd de plek om dit terug te laten komen. Kies daarom liever voor witte gordijnen, en dan het liefste lichtdoorlatende. Het contrast kun je beter in huis halen door middel van een paar stoere kamerplanten.   

Licht, zacht en witte gordijnen
Natuurlijke materialen en linnen taupe vouwgordijnen

Natuurlijke materialen en linnen taupe vouwgordijnen

Een interieurstijl die telkens weer zijn kop blijft opsteken, is de landelijke inrichting. Net zoals de frisse inrichting die we hierboven omschreven wordt deze vaak gekenmerkt door lichte kleuren. De landelijke stijl onderscheid zich echter door het gebruik van details in de afwerking en veel natuurlijke materialen, zoals hout, jute en linnen.

Wanneer je raamdecoratie zoekt voor zo’n landelijke inrichting is het belangrijk om je aan de stijl te houden, zonder dat de inrichting te druk wordt. Dit doe je het beste met linnen vouwgordijnen. De vouwen in de gordijnen en de natuurlijke look die ze geven past perfect binnen de landelijke stijl. Het zijn misschien niet de meest cleane gordijnen, maar door voor een neutrale kleur zoals taupe te kiezen blijven ze rustig voor het oog.

Touw, wit en blauwe rolgordijnen

Een iets meer gewaagde - maar daardoor des te leukere - interieurstijl is de nautische. Deze stijl die je doet verlangen naar de zee wordt soms als kitscherig en opzichtig gezien, maar wanneer je deze subtiel toepast, kan het prachtig zijn. Houd je muren bijvoorbeeld wit of gebroken wit en complimenteer deze met mooie, diepblauwe rolgordijnen. Je hebt direct dat nautische gevoel!

Wil je nog iets verder gaan? Kijk dan of je ergens van dat stoere, grove touw kan gebruiken in je inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een trapleuning van touw, touw om een spiegel heen, of gloeilampen die je zonder kap met behulp van touw boven je eettafel hangt.

Touw, wit en blauwe rolgordijnen

Raamdecoratie kopen bij ilumio

Er zijn eindeloos veel combinaties van kleuren, materialen en soorten raamdecoratie te bedenken. Waarschijnlijk raken we er dan ook nooit over uitgepraat. Met het lezen van deze blog heb je in ieder geval wat inspiratie op kunnen doen waarmee jij jouw interieur naar een hoger niveau kunt brengen. Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan rond in de webshop van ilumio, hier vind je een enorme collectie van verschillende soorten raamdecoratie. Er zit vast iets bij wat jouw interieur kan samenbinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs