Kindvriendelijke raamdecoratie: 5 tips voor het inrichten van een kindveilige baby- of peuterkamer

Kindvriendelijke raamdecoratie is onmisbaar in een kindveilige baby- of peuterkamer. Heb je een kleintje op komst? Of heb je er al een rondkruipen? Dan willen we je graag feliciteren met dit kleine wonder! Uiteraard wil je alleen het allerbeste voor je kindje. Een mooie babykamer of peuterkamer is daarbij erg belangrijk. Hebben jullie al inspiratie opgedaan?

 

Bij het inrichten van een baby- of peuterkamer zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Welke meubels schaffen we aan? Welke kleur komt er op de muren? En misschien wel het allerbelangrijkste: welke veiligheidsmaatregelen moeten we treffen, zodat ons kindje niets overkomt?

 

Deze laatste vraag horen we vaak van ouders in wording. Je instinct zal er altijd voor zorgen dat er geen scherpe of kleine voorwerpen in de buurt van je kind zijn. Ook zal je er voor waken dat de kleintjes niet bij schoonmaakspullen of andere giftige stoffen in de buurt kunnen komen.

 

Toch zijn er ook minder opvallende gevaren in de baby- of peuterkamer. Maar maak je geen zorgen. We zetten in deze blog de grootste gevaren in de kamer van je baby of peuter op een rij. Zo weet je zeker dat je kindje thuis altijd veilig is.

Waar moet ik de wieg of het ledikant plaatsen?

Waar moet ik de wieg of het ledikant plaatsen?

Twijfel je over de indeling van de baby- of peuterkamer? Begin dan met de locatie van het wiegje of het ledikant. Voor een goede nachtrust van je kindje is het belangrijk om het bedje op de meest geschikte locatie te plaatsen.

 

Een wieg of ledikant plaats je bij voorkeur niet tegen een raam of tegen de verwarming. Baby’s zijn nog niet goed in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. En je wilt natuurlijk niet dat je baby onderkoeld of oververhit raakt.

 

Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft.

 

Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby’s. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming. Zo voorkom je dat een peuter vanuit zijn ledikantje uit het raam klimt of met het koord van de raamdecoratie gaat spelen. En zo voorkom je ook dat het zich brandt aan de verwarming. Een geruststellend gevoel als je weet dat je kindje in zijn bed niets kan overkomen!


Hoe maak ik het babybedje op?


Wanneer de wieg of het ledikant op de juiste plaats staat, kun je het bedje opmaken. Hou er rekening mee dat je geen losse lakens, dekbed of hoofdkussen gebruikt tot je kindje twee jaar is. Wanneer je baby beweegt in zijn slaap, kan het namelijk met zijn neus en mond tegen de stof liggen. Als je baby daardoor geen zuurstof meer binnenkrijgt, kan dit leiden tot wiegendood.

 

In de eerste maanden is het aan te raden om je baby in een trappelzak te leggen. Deze kun je eventueel gebruiken in combinatie met een dekentje of laken. Twijfel je of je baby het niet te warm of te koud heeft? Voel dan aan de voetjes om de temperatuur te controleren.

Hemeltje of klamboe boven de wieg?

Een hemeltje of klamboe boven de wieg ziet er prachtig uit en het biedt jouw baby geborgenheid. In het muggenseizoen bescherm je je kindje van nare insectensteken. Bovendien houdt een hemeltje het felle licht tegen en zorgt het voor minder tocht.


Maar wist je dat je kindje mogelijk gevaar loopt bij een hemeltje of klamboe? Wanneer deze los hangt, kan je kindje de stof naar zich toe trekken. Dit brengt het gevaar van verstikking met zich mee. Zorg er dus voor dat het hemeltje of de klamboe goed bevestigd is aan het bedje, waardoor je kind geen losse stoffen in de buurt heeft.

 

Hou er bovendien rekening mee dat de klamboe voldoende lucht doorlaat. Een dichtheid van 150 gaatjes per inch is in Nederland ruim voldoende om ervoor te zorgen dat je kindje beschermd is tegen muggen.

Hemeltje of klamboe boven de wieg?
Stopcontacten beveiligen voor je kind?

Stopcontacten beveiligen voor je kind?

Begint je kindje met kruipen? Als je baby door het huis tijgert, liggen er meer gevaren op de loer! Zorg allereerst voor goede stopcontactbeveiliging. Zo voorkom je dat je kind zijn vingertjes of voorwerpen in het stopcontact steekt.

 

De veiligste keuze is een kinderveilige wandcontactdoos. De openingen zijn afgedekt door pennen, waardoor je kind er niet direct bij kan. Je kunt alleen iets in het stopcontact steken, wanneer er door beide openingen eenzelfde hoeveelheid druk wordt uitgeoefend. Voor je kindje is dit vrijwel onmogelijk.

 

Ook kun je kiezen voor een simpel afdekplaatje. Deze zijn uitsluitend draaiend te openen en ze schuiven weer terug voor de opening als er geen stekker meer in het stopcontact zit.

Welke kindveilige raamdecoratie in de babykamer?

De finishing touch voor een prachtige baby- of peuterkamer is de kindveilige raamdecoratie. Mooie kindvriendelijke raamdecoratie in bijpassende kleuren maken van de kinderkamer een prachtig geheel. Maar wist je dat er veel ongelukken gebeuren, doordat ouders de verkeerde raamdecoratie kiezen? Sterker nog, de keuze voor kindveilige raamdecoratie wordt vaak vergeten.

 

Peuters kunnen verstrikt raken in de koorden van gordijen of jaloezieën, wat verschrikkelijke gevolgen kan hebben. Zorg er dus voor dat de raamdecoratie in het gehele huis kindvriendelijk is. Dit kun je doen door je kindveilige raamdecoratie aan te schaffen bij een specialist met producten die aan de kindveiligheidsnormen voldoen.

 

Alle raamdecoratie van ilumio is veilig en voldoet aan de nieuwste EU kindveiligheidsnormen. Ons assortiment bestaat uit een uitgebreid aanbod van kindveilige raamdecoratie met de mooiste prints en kleuren. Decoreer de kinderkamer en eventueel andere kamers met onze prachtige kindveilige raamdecoratie. Bekijk hier ons assortiment en vind de ideale kindveilige raamdecoratie voor jullie kinderkamer!

Welke kindveilige raamdecoratie in de babykamer?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs