Het verschil tussen houten jaloezieën en PVC jaloezieën

Bij ilumio verkopen we meerdere soorten jaloezieën; zowel horizontaal (van PVC, hout en aluminium) als verticaal (lamellen). In deze blog lichten we horizontale jaloezieën uit die van pvc en hout gemaakt zijn.

Op het eerste oog lijken deze twee producten erg op elkaar, beiden hebben 50 mm brede lamellen met een houtlook en voor beide producten kan worden gekozen tussen een ladderband en een ladderkoord. Toch zijn er ook grote verschillen tussen de twee productsoorten en daar kun je rekening mee houden voordat je een keuze maakt. Maar, welke past bij jou? Dat weet je aan het einde van deze blog.

Eigenschappen van houten jaloezieën

Eigenschappen van houten jaloezieën

Houten jaloezieën van ilumio zijn gemaakt van lindenhout of van bamboe. Lindenhout is een zachtere houtsoort afkomstig van de Lindeboom. Het laat zich makkelijk bewerken en het splintert ook weinig. Bamboe is een duurzame houtsoort, het is namelijk volledig afbreekbaar en het groeit sneller dan andere houtsoorten. Doordat de plant doorgroeit nadat deze gekapt is, kan bamboe ook vaker geoogst worden. Hout is een natuurproduct en het wisselt vocht uit met de omgeving, dit zorgt er voor dat het onder invloed van wisseling in vochtniveau kan gaan krimpen of zwellen.

Eigenschappen van pvc jaloezieën

PVC jaloezieën zijn gemaakt van PolyVinylChloride, een thermoplast kunststof. Thermoplast houdt in dat de kunststof in enige mate buigbaar is en dat het minder snel kapot gaat dan een hardere kunststof. PVC heeft nog twee belangrijke voordelen, het is namelijk vochtbestendig en brandvertragend. PVC neemt namelijk geen vocht op en is dus ook niet vatbaar voor wisseling in vochtniveau.

Eigenschappen van pvc jaloezieën

Een jaloezie in de badkamer

Wil je je jaloezie ophangen in de badkamer, dan raden wij een houten jaloezie sterk af. Zoals net genoemd is de houten jaloezie erg vatbaar voor het vochtniveau in je ruimte waardoor het product,  als het vocht opneemt, kan gaan uitzetten. Dit kan er toe leiden dat de lak op je lamellen eventueel breekt. Je kunt in dit geval beter kiezen voor een pvc jaloezie.
Een jaloezie in de keuken

Een jaloezie in de keuken

Wil je je jaloezie in de keuken ophangen? Zorg er dan voor dat het raam niet in de buurt is van je kookgedeelte. De stoom en dampen van het koken kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je product wordt blootgesteld aan te veel vochtwisseling. Je kunt in dit geval beter kiezen voor een pvc jaloezie.

Buigzaamheid door veel zonlicht

Buigzaamheid door veel zonlicht

Wil je je jaloezie ophangen op een plek waar veel direct zonlicht op komt? Dan moet je rekening houden met de buigzaamheid van  pvc jaloezieën. Eerder vertelden we je dat PVC een thermoplast kunststof is. Dat houdt ook in dat de kunststof soepeler wordt wanneer je het verwarmd. Hangt een product te lang of te vaak in de zon dan kan het zo zijn dat de lamellen kromtrekken. Je kunt in dit geval beter kiezen voor een houten jaloezie.

Mocht het gaan om een vochtige ruimte met veel direct zonlicht dan kun je beter kiezen voor een andere soort raamdecoratie, kijk dan bijvoorbeeld eens naar onze vochtbestendige rolgordijnen.

Weet je nu alles over de verschillen tussen PVC jaloezieën en houten jaloezieën?

We zijn er bijna, maar er is nog een ding waar je over na kunt denken voor je je keuze maakt. Zijn geen van de bovenstaande factoren voor jou van toepassing? Kijk dan nog eens goed naar de plek waar je het product wil plaatsen, hoe groot moet het product zijn en moet je dit product ook optrekken en neerlaten? Houten jaloezieën zijn een stuk zwaarder dan pvc jaloezieën, mocht het gaan om een plek waar je het product niet vaak hoeft op te trekken of neer te laten dan kun je kiezen voor beiden. Is het wel een plek waar je je product veel moet optrekken en neerlaten, dan is het goed om te weten dat een pvc jaloezie lichter is om te bedienen. Mocht je toch liever een houtsoort willen, dan kun je het best gaan voor bamboehout omdat de lamellen van dit product dunner zijn en daardoor is het product minder zwaar.

We zijn er van overtuigd dat je nu een weloverwogen keuze kunt maken tussen houten jaloezieën en pvc jaloezieën. Heb je specifieke vragen over jouw situatie? Dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Tess
Bekijk alle blogs