Gordijnen kopen? Voordelen en nadelen

Is jouw interieur toe aan een opknapbeurt? Ben je bezig met de inrichting van je nieuwe huis? Of heb je gewoon behoefte aan een nieuwe wind in huis? Dan is raamdecoratie een goede plek om te beginnen. Raamdecoratie kan een interieur namelijk helemaal afmaken of een nieuw leven geven, maar welke raamdecoratie kies je?

De keuze is tegenwoordig enorm, maar elke soort heeft z’n eigen voor- en nadelen. Vandaag kijken we naar de voor- en nadelen die gordijnen te bieden hebben. Zo kun jij aan het einde van deze blog bepalen of dit de juiste raamdecoratie voor jou is, of dat je toch nog even verder moet kijken.

De voordelen van gordijnen

De voordelen van gordijnen

Laten we positief beginnen, gordijnen hebben immers veel verschillende voordelen. Ondanks de komst van moderne raamdecoratie zoals plissés en PVC-lamellen staat deze traditionele raamdecoratie nog prima zijn mannetje. We lichten twee van de belangrijkste voordelen die gordijnen te bieden hebben uit.

Verbeterde akoestiek

Ten eerste hebben gordijnen een uitstekend effect op de akoestiek in een ruimte. Ken je van die grote, kale ruimtes waarin het enorm galmt? Niet bepaalt gezellig. Je kunt een ruimte een stuk stiller - en gezelliger - maken door dingen aan de muur te hangen, meubels te plaatsen of een tapijt neer te leggen.

Een van de effectiefste manieren om de akoestiek in huis te verbeteren is echter door gordijnen op te hangen. De relatief dikke en zachte stof absorbeert de geluidsgolven en voorkomt zo galm. Gordijnen zijn dan ook perfect voor in grote ruimtes en nieuwbouw woningen.

Verkrijgbaar in drie stofsoorten

Een tweede voordeel van gordijnen is dat ze in drie verschillende stofsoorten verkrijgbaar zijn: verduisterend, inbetween en vitrage. Dit maakt gordijnen een enorm veelzijdige vorm van raamdecoratie. Doordat de stoffen verschillen in mate van transparantie kun je voor elke ruimte de beste oplossing vinden.

Zo kun je verduisterende gordijnen gebruiken om je slaapkamer volledig donker te maken. Hierdoor kun je de hele nacht heerlijk slapen, ook in de zomer of wanneer een lantaarnpaal voor je raam hebt staan. Inbetween gordijnen zijn daarentegen ideaal voor woonkamer-ramen aan de straatkant. Ze laten zonlicht naar binnen, maar houden de blikken van voorbijgangers buiten de deur.

Ten slotte kun je kiezen voor vitrage. Deze gordijnen zijn zo licht dat je erdoor naar buiten kunt kijken. Niet ideaal voor privacy, maar perfect als je een open en lichte ruimte wilt creëren. Bovendien kun je verschillende stofsoorten combineren door ze voor elkaar te hangen. Met gordijnen kun je dus veel kanten op.   

Verkrijgbaar in drie stofsoorten
De nadelen van gordijnen

De nadelen van gordijnen

De dikke en zachte stof van gordijnen zorgt dus voor een goede akoestiek, zelfs in grote, kale ruimtes. Bovendien maken de drie verschillende stofsoorten gordijnen tot een bijzonder veelzijdige vorm van raamdecoratie. Ook gordijnen hebben echter hun nadelen.

Weinig invloed op lichtinval

Hoewel je kunt kiezen uit verduisterende-, inbetween- en vitrage-gordijnen, heb je - als de gordijnen eenmaal hangen - weinig invloed op de lichtinval. Gordijnen hebben eigenlijk maar twee opties: compleet dicht of helemaal open. Het is lastig om met gordijnen slechts een beetje licht naar binnen te laten.

Wil je toch kunnen spelen met de lichtinval? Dan kun je beter kiezen voor plisségordijnen, duo rolgordijnen of jaloezieën. Deze soorten raamdecoratie bieden je een stuk meer opties wat betreft de hoeveelheid licht die je binnen laat.

Gaten in muur of plafond

Tenslotte zorgen gordijnen voor gaten in je muur of plafond. Of om precies te zijn: de rails of roede zorgt voor gaten. Zolang je je gordijnen laat hangen is dit natuurlijk geen probleem, maar wanneer je toe bent aan andere raamdecoratie blijf je wel met die gaten zitten. Di zul je dan weer moeten dichten, wat alleen maar extra werk is.

Boor jij het liefst zo min mogelijk gaten wanneer je je raamdecoratie ophangt? Dan zijn er nog genoeg alternatieven. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie die slechts twee gaten vereisen. Kies je voor rolgordijnen, aluminium jaloezieën of plisségordijnen? Dan kun je deze zelfs met klemsteunen ophangen, waardoor je helemaal geen gaten hoeft te boren.

Gaten in muur of plafond

Gordijnen kopen bij ilumio

Zoals elke soort raamdecoratie hebben gordijnen verschillende voor- en nadelen. Nu we de belangrijkste voors en tegens van gordijnen uiteen hebben gezet kun je zelf de balans opmaken. Zijn gordijnen geschikt voor jouw situatie? Neem dan een kijkje in de webshop van ilumio. Hier vind je een ruim aanbod aan verduisterende gordijnen, inbetweens en vitrages.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs