Een duurzame inrichting in 5 stappen

We kunnen er niet langer omheen: het milieu heeft onze hulp nodig. Jarenlang hebben we met z’n allen bewust en onbewust meegewerkt aan de afbreuk van het milieu. Nu is het tijd om de schade te beperken en het tij te keren. Het milieu helpen kan al op hele eenvoudige manieren.

 

Zo kun je door bewuste keuzes te maken in je inrichting het milieu sparen. Werk met duurzame materialen, hergebruik zo veel mogelijk en beperk je energieverbruik. Door deze 5 stappen te volgen creëer jij een leuke, maar duurzame inrichting.

1. Vervang al je lampen met LED-verlichting

1. Vervang al je lampen met LED-verlichting

De eerste stap in het creëren van een duurzame inrichting is als volgt: vervang alle halogeenlampen in huis met LED-lampen. Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest rondom LED-verlichting en met goede reden. Deze technologie heeft namelijk enorm veel voordelen. Ten eerste gaan LED-lampen tot wel acht keer langer mee dan een halogeenlamp en zijn ze tot wel 10 keer zuiniger. De duurdere prijs van LED-lampen schetst dus een vertekend beeld: op de lange termijn is LED vele malen goedkoper. 

Ten tweede biedt LED-verlichting veel meer (decoratieve) mogelijkheden dan halogeenlampen. LED-lampen zijn in eindeloos veel soorten en varianten te krijgen, van felle, koude, witte lampen, tot warme en zachte lampen. LED-verlichting biedt zelfs de mogelijkheid om van helderheid en kleur te veranderen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos! 

2. Raamdecoratie van gerecyclede materialen

Een andere manier om het milieu een handje te helpen is door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Er zijn veel meubels en decoraties die gemaakt worden van gebruikte materialen zoals steigerhout. In onze webshop vindt u ook raamdecoratie van gerecyclede materialen. Wij hebben namelijk rolgordijnen gemaakt van hergebruikte petflessen.

Oude petflessen worden dun versnipperd en gesmolten om zo een nieuw bruikbaar materiaal van te maken. Daar maken wij dus enkele rolgordijnen van. Het mooiste is nog dat je het verschil met normale rolgordijnen niet te zien is. Je hebt dus mooie rolgordijnen voor de ramen terwijl je je steentje bijdraagt.

2. Raamdecoratie van gerecyclede materialen
3. Tweedehands decoratie

3. Tweedehands decoratie

Een van de redenen dat de uitstoot wereldwijd is toegenomen, is de opkomst van massaconsumptie. Waar mensen vroeger bijzonder zuinig waren op hun spullen en deze repareerden wanneer ze kapot waren, kopen we nu vaak gewoon iets nieuws. De komst van internetwinkelen heeft dit effect alleen maar vergroot. Willen we het milieu redden, dan zullen we moeten stoppen met continu nieuwe dingen kopen.

 

Gelukkig kun je prachtige dingen vinden in tweedehandszaken en op Marktplaats, zeker wanneer het om interieurdecoratie gaat. Je hoeft niet ver te zoeken voor vintage posters, kunst of vloerkleedjes. Zo richt je je huis op een duurzame, goedkope en bovendien stijlvolle manier. En ben je klaar met je oude decoratie? Gooi het dan niet weg, maar probeer het te verkopen of doneren. Ook zo help je het milieu.  

4. Meubels van hoge kwaliteit

Tweedehands items kopen is niet de enige manier om je huis duurzaam in te richten. Een andere manier waarop je het milieu een handje kunt helpen is door meubels van hoge kwaliteit te kopen. Dit is een andere manier waarop je massaconsumptie tegen kunt gaan. In plaats van meubels van lage kwaliteit te kopen omdat ze goedkoop zijn, kun je beter investeren in meubels van hoge kwaliteit die veel langer mee gaan.

 

Dit betekent uiteraard niet dat je alleen maar dure meubels en decoratie moet kopen, er zijn genoeg goedkope items te vinden die jaren zullen meegaan. Het betekent echter wel dat je goed moet nadenken wanneer je nieuwe items aanschaft. Zoek bijvoorbeeld naar items die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd, of van hoogwaardige materialen gemaakt zijn. Daar heb je nog jarenlang plezier van.

4. Meubels van hoge kwaliteit
5. Verwarm niet, isoleer!

5. Verwarm niet, isoleer!

Onze laatste tip springt het minst in het oog, maar heeft het grootste effect. Door je huis goed te isoleren bespaar je enorm veel energie. Hiermee help je niet alleen het milieu, je ziet het ook nog eens terug in je energierekening. Je huis isoleren kan op allerlei manieren. Voorzie je ramen bijvoorbeeld van dubbel glas, bedek de deurkieren met een tochtstopper of vul decoreer je ramen met plisségordijnen.

 

Deze gordijnen vouwen zich uit in een honingraatstructuur waardoor er een isolerende laag van stilstaande lucht ontstaat. Een goed geïsoleerd huis blijft koel in de zomer en warm in de winter. Het is het dus meer dan waard om te investeren in goede isolatie.

Duurzame raamdecoratie van ilumio

Met een duurzame inrichting draagt je je steentje bij aan een beter milieu en zoals je hebt kunnen zien kan het ook een prachtig interieur opleveren. Met de duurzame raamdecoratie van ilumio vult u uw inrichting perfect aan. De rolgordijnen van gerecyclede pet flessen zijn verkrijgbaar in neutrale kleuren die in elke inrichting passen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem een kijkje in onze webshop.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs