De perfecte gordijnen voor in jouw woonkamer

De woonkamer is het centrale punt van bijna elke woning. Zo’n belangrijke kamer wil je natuurlijk perfect inrichten. Of het nu is omdat je er zelf veel tijd doorbrengt, je indruk wil maken bij je gasten, of een fijne ruimte wil creëren om samen te zijn met familie en vrienden: jouw woonkamer verdient een perfecte inrichting. Daar horen ook de perfecte gordijnen bij.

‘Het perfecte gordijn’ bestaat natuurlijk niet, elke woonkamer is immers anders. Dat kan het lastig om de gordijnen te vinden die het beste zijn voor jouw woonkamer. In deze blog helpen we je op weg met je keuze, zodat jij de gordijnen vindt die jouw woonkamer perfect zullen maken.

Zet je prioriteiten op een rijtje

De zoektocht naar de beste gordijnen voor in je woonkamer begint bij het opstellen van je prioriteiten. Wat vindt jij belangrijk aan een gordijn? Moet het privacy bieden? De lichtinval beïnvloeden? Of is het puur decoratief? Misschien is het wel een combinatie van dit alles. Hoe dan ook, er zijn verschillende soorten gordijnen die inspelen op de verschillende behoeftes die je kunt hebben. Het dus belangrijk om te bedenken wat voor jou belangrijk is.
Privacy

Privacy

Raamdecoratie speelt een grote rol in het creëren van privacy in de woonkamer en gordijnen kunnen hier erg goed in zijn. Zo kun je met een verduisterend gordijn zorgen dat niemand meer van buiten naar binnen kan kijken, ideaal als je woonkamer een raam aan de straatkant heeft. Ook met een lichtdoorlatend gordijn voorkom je inkijk, maar hiermee behoud je zelf wel de mogelijkheid om naar buiten te kunnen kijken.

Lichtinval

Ook wanneer je de lichtinval in huis wilt beïnvloeden komen gordijnen goed van pas. Er zijn drie gradaties van lichtdoorlatendheid wanneer het om gordijnen gaat. Er zijn verduisterende gordijnen die ideaal zijn als je je woonkamer helemaal donker wilt kunnen maken, bijvoorbeeld voor een gezellige filmavond. Daarnaast zijn er lichtdoorlatende gordijnen die wel licht doorlaten, maar het wel erg verzachten. Tenslotte zijn er nog vitrages, ook wel glasgordijnen genoemd. Deze laten bijna al het licht door en zijn dan ook voornamelijk geschikt voor decoratieve doeleinden.

Lichtinval
Decoratie

Decoratie

Gordijnen kunnen immers ook gebruikt worden om je woonkamer te decoreren. Traditionele gordijnen kunnen een luxe uitstraling bieden, zelfs in een modern interieur. Wil je gordijnen gebruiken als decoratie, dan zou je zelfs nog kunnen spelen met een combinatie van verduisterende gordijnen en vitrages, waarmee je je inrichting extra diepte en detail geeft.

Zoek de juiste kleur

Of je nu op zoek bent naar gordijnen voor decoratieve doeleinden of niet, de juiste kleur in enorm belangrijk. Gordijnen hebben namelijk een prominente plek in je interieur. Kleur is natuurlijk enorm afhankelijk van persoonlijke smaak en het kleurenpalet dat je in de rest van je woonkamer doorvoert. In de zoektocht naar de juiste kleur zijn er eigenlijk twee paden die je kunt kiezen: neutraal of opvallend.

Neutraal

Een neutrale kleur is de meest logische keuze voor een gordijn in de woonkamer. Opvallende kleuren kunnen namelijk snel overweldigend zijn. Afhankelijk van jouw kleurenpalet in huis kun je bijvoorbeeld kiezen voor antraciet (mooi in een industriële inrichting), donkerbruin (perfect voor een natuurlijke inrichting) of wit (voor in een minimalistisch interieur). 

Neutraal
Opvallend

Opvallend

Opvallende kleuren zijn echter niet uitgesloten. Gordijnen kunnen perfect gebruikt worden om een echt statement te maken, zeker in de woonkamer. Een mosterdgeel of lavendel paars gordijn, waarom niet? Opvallende gordijnen zijn echter wel voorbehouden voor neutrale inrichtingen, anders kan je woonkamer snel druk en chaotisch gaan aanvoelen. Bewaar de felle kleuren daarom voor minimalistische inrichtingen en vul deze aan met details in dezelfde kleur als je gordijn. Zo zorg je voor een prachtige samenhang en kun je echt een statement maken!

Heb je een mooie kleur op het oog, maar weet je niet zeker of deze goed zal passen in jouw woonkamer? Of twijfel je nog tussen een paar kleuren? Vraag dan gratis kleurstalen aan, zo kun je de kleuren alvast testen voordat je je nieuwe gordijnen bestelt.   

Gordijnen van ilumio voor in de woonkamer

De ‘perfecte gordijnen’ zijn de som van jouw prioriteiten en persoonlijke smaak. Voor de een zullen lichtdoorlatende gordijnen in een neutrale kleur perfect zijn, terwijl de ander een statement wil maken met felle kleuren en weer een ander zijn privacy wil bewaren met verduisterende gordijnen. Wat voor jouw woonkamer ook de perfecte gordijnen zijn, je vindt ze in bij ilumio. Kijk dan ook eens rustig rond op onze website of in ons gratis e-magazine en laat je inspireren!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs