De anatomie van raamdecoratie

Kijk je ook wel eens naar je inrichting met de gedachte dat het niet helemaal af is? Dat het iets mist? Geen zorgen, je bent niet de enige en gelukkig is de oplossing heel simpel: nieuwe raamdecoratie. Binnen een handomdraai heb je nieuwe raamdecoratie bevestigd waarmee je jouw huis een compleet nieuwe look en sfeer geeft.

Of het nu gaat om een slaapkamer, badkamer, keuken of woonkamer; elke ruimte heeft zo zijn do’s en dont’s als het aankomt op raamdecoratie. Daarom geven we jou een spoedcursus raamdecoratie. Welke soorten zijn er? Hoe kun je raamdecoratie gebruiken in je inrichting? En wat zijn de absolute do’s en dont’s van raamdecoratie? Het komt allemaal aan bod.  

De verschillende soorten raamdecoratie

De verschillende soorten raamdecoratie

Om te beginnen moeten we stellen dat er enorm veel verschillende soorten raamdecoratie zijn. Hierdoor kun je geïntimideerd raken en het gevoel krijgen door de bomen het bos niet meer te zien. Dit is echter nergens voor nodig. Hoewel er veel verschillende soorten raamdecoratie zijn, kun je je keuze limiteren wanneer je jezelf bepaalde doelen stelt. Hierover later meer.

Welke soorten raamdecoratie zijn er dan allemaal? In het aanbod van ilumio vind je veel verschillende soorten. Van de oude, vertrouwde rolgordijnen en jaloezieën, tot moderne plisségordijnen en stijlvolle vouwgordijnen. Daarnaast zijn er natuurlijk de klassieke gordijnen die in bijna elke ruimte passen. Hiermee hebben we echter slechts het topje van de ijsberg genoemd. Bijna elke soort raamdecoratie is namelijk in verschillende gradaties van transparantie en in verschillende kleuren verkrijgbaar waardoor je ze perfect als stijlelement kunt gebruiken.

Raamdecoratie als stijlelement

Op het moment dat jij je inrichting een facelift wilt geven, kun je vertrouwen op raamdecoratie. Je kunt de verschillende soorten raamdecoratie die beschikbaar zijn perfect inzetten als stijlelement. We zullen enkele voorbeelden geven.

Spelen met lichtinval

Spelen met lichtinval

Lichtinval speelt een grote rol in hoe mensen een ruimte ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het licht in een ziekenhuis; de felle TL-balken maken het een stuk minder gezellig dan het kaarslicht in een romantisch restaurant. Tot op bepaalde hoogte kun je hetzelfde effect bereiken met raamdecoratie. Maak bijvoorbeeld gebruik van duorolgordijnen. Met deze variant rolgordijnen kun je ze zelf bepalen hoeveel licht je naar binnen wilt laten komen. Van bijna volledige verduisteren tot volop daglicht. Hetzelfde effect kun je bereiken met jaloezieën.

Daarnaast kun je bij veel verschillende soorten raamdecoratie – zoals rolgordijnen, klassieke gordijnen en plisségordijnen – kiezen tussen verschillende gradaties van transparantie. Zo laat je met een vitrage het prachtige daglicht naar binnen, terwijl je met verduisterende rolgordijnen een slaapkamer volledig donker kan maken. Daar tussenin vinden we lichtdoorlatende (rol)gordijnen die genoeg licht doorlaten voor een gezellige sfeer, maar ook genoeg privacy bieden.

Wil je echt kunnen spelen met lichtinval? Kies dan voor plisségordijnen. Deze gordijnen kun je zowel van boven naar beneden openen, als van onder naar boven. Door deze zogenaamde top down bottom up functie kun je de lichtinval naar je hand zetten terwijl je styling modern en strak blijft.

Gebruik maken van kleur en textuur

Behalve dat je raamdecoratie kan gebruiken om de lichtinval naar je hand te zetten, kun je ook gebruik maken van de vele verschillende kleuren en texturen en die raamdecoratie te bieden heeft. Kies bijvoorbeeld voor zwarte of cement grijze rolgordijnen om een strak interieur te complimenteren, of kies voor gordijnen in de kleur zandbeige of linnen bruin om een klassieke en natuurlijke uitstraling te creëren.

Daarnaast kun je de verschillende materialen en texturen van raamdecoratie gebruiken om je inrichting helemaal af te maken. Maak je veel gebruik van warme kleuren? Complimenteer dit dan met houten jaloezieën. Ben je op zoek naar een landelijke uitstraling kies dan voor off white vouwgordijnen. Tenslotte kun je opvallende soorten raambekleding zoals plisségordijnen en duo rolgordijnen gebruiken om de show te stelen in je interieur.

Gebruik maken van kleur en textuur
De do’s en dont’s van raamdecoratie

De do’s en dont’s van raamdecoratie

Nu we raamdecoratie hebben ontleed, kunnen we kijken naar de do’s en dont’s van raamdecoratie. Er zijn namelijk altijd afwijkende situaties, uitzonderingen en bijzondere toepassingen die extra aandacht en inzicht vereisen.

Raamdecoratie in de badkamer

Wat te denken van raamdecoratie in de badkamer? Hier kun je echt niet zomaar elke soort raamdecoratie ophangen. Houten jaloezieën zijn bijvoorbeeld een echte no go. Door het vocht kan het hout gaan werken, waardoor je lamellen nutteloos worden. Ook transparante (rol)gordijnen zijn niet aan te raden. Je wilt toch wel een beetje privacy in je badkamer? In plaats daarvan wordt aangeraden om gebruik te maken van verduisterende rolgordijnen of jaloezieën van aluminium of PVC. Deze zijn bestand tegen het vocht en garanderen voldoende privacy.

Raamdecoratie in de slaapkamer

Ook in de slaapkamer zijn er bepaalde do’s en dont’s. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je verduisterende raamdecoratie installeert zodat je kunt genieten van een goede nachtrust. Dit is zeker aan te raden wanneer je een slaapkamer aan de straatkant hebt en last kan hebben van lantaarnpalen.

Decoratie voor bijzondere ramen

Ten slotte zijn er do’s en dont’s wanneer je raamdecoratie uitzoekt voor bijzondere ramen zoals draai-kiepramen en dakramen. Gebruik bij draai-kiepramen bijvoorbeeld raamdecoratie die ook aan de onderkant van het raam kunt bevestigen en zoek bij Velux dakramen naar de code in de binnenkant van het raam. Wij kunnen dan de passende raamdecoratie leveren.

Raamdecoratie van ilumio

Raamdecoratie van ilumio

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden van raamdecoratie bijna eindeloos, maar zijn er ook enkele do’s en dont’s rondom raamdecoratie in bepaalde situaties. Bovendien is het niet zo vreemd als je zelf niet weet welke soort raamdecoratie het beste bij jouw situatie past. Heb je eerst nog wat extra inspiratie nodig? Download dan gratis ons e-magazine.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs