9 tips voor je ultieme werkplek thuis

Wil je graag lekker thuis werken maar zoek je nog tips en inspiratie om een fijne werkplek voor jezelf te creëren? Een home office waar je heerlijk ongestoord kunt werken? Een werkplek die er natuurlijk ook nog een beetje stylish uitziet, met alles wat je nodig hebt voor een productieve werkdag thuis? Heel herkenbaar!

Daarom vroegen wij onze favoriete interieurontwerpers naar hun beste tips om je kantoor aan huis optimaal in te richten. Wist je bijvoorbeeld dat raamdecoratie zoals jaloezieën, rolgordijnen of andere gordijnen heel bepalend is voor je werkplezier? Wij zetten ook de fijnste musthave kantooritems voor je op een rijtje. Met deze top 9 tips voor je ultieme werkplek thuis geniet jij binnenkort van een thuiskantoor waar je baas en je collega’s jaloers op worden!
1. Wees lief voor je lijf

1. Wees lief voor je lijf

De nummer 1 musthave voor elke werkplek is een goede bureaustoel, die op de juiste hoogte is afgesteld. Ook al is je kantoor nog zo mooi ingericht: het laatste dat je wilt is RSI of rugklachten. Wist je dat maar liefst 40 miljoen Europeanen risico lopen op RSI? Bezuinig dus niet op een goede bureaustoel en gun jezelf de beste bureaustoel die binnen jouw budget past.

2. Kies een ergonomische werkplek

De beste zithouding is in een hoek van 90 graden voor zowel je ellenbogen als je knieën. Een laptopstandaard is fijn om als je snel hebt van je polsen, nek en schouders. De beste hoogte voor je beeldscherm is op ooghoogte, en de beste afstand van je zitplek naar je scherm is 50 cm.

3. Voorkom beeldschermspiegeling

Probeer de hinderlijke weerspiegeling van direct zonlicht in je beeldscherm te voorkomen. Plissé- of dupligordijnen zijn hiervoor het meest geschikt. De EU heeft een richtlijn opgesteld waarin is vastgelegd hoeveel daglicht raamdecoratie maximaal mag doorlaten (de maximale lichttransmissie van de stof). Bepaal of je raam op het noorden, zuiden, westen of oosten ligt en kies dan de meest geschikte stof. Kijk bij het collectieoverzicht voor de beeldschermgeschiktheid van duplistoffen en voor plisséstoffen onder het staal.
3. Voorkom beeldschermspiegeling
4. Extra creativiteit

4. Extra creativiteit

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Zonlicht maakt namelijk endorfine aan (oftewel het ‘gelukshormoon'). Kies dus als het even kan – voor een lichte werkplek in je huis. Zorg er wel voor dat de zon niet rechtstreeks in je ogen schijnt: dat is vermoeiend voor je ogen. Voorkom ook dat het zonlicht van achteren in je beeldscherm straalt: dan krijg je een hinderlijke spiegeling. Wil je Feng Shui toepassen in je kantoor?

Kies dan houten jaloezieën. Hout is een van de belangrijke elementen voor Feng Shui en staat symbool voor groei en creativiteit.

5. Speel met licht

Met een bureaulamp of plafondspots kun je - ook bij minder licht - al je documenten goed lezen. Dimbare sfeerlampen geven je werkplek extra gezelligheid of juist extra licht. Met mooie rolgordijnen, horizontale of verticale jaloezieën kun je het felle daglicht van buiten filteren. Speel met licht met je raamdecoratie. Plisségordijnen of duo rolgordijnen met een licht doorlatende stof zijn hiervoor ideaal. Kies een niet te transparante stof, anders heb je alsnog last van het felle licht van buiten.
5. Speel met licht
6. Zorg voor frisse lucht

6. Zorg voor frisse lucht

Mooie planten zorgen voor sfeer, een beter luchtvochtigheid én de nodige zuurstof tijdens je thuiswerkdag. Met een paar grote planten geef je je kantoor een stoer accent. Volgens onderzoek van de NASA zijn dit de beste natuurlijke – groene - luchtzuiveraars: de areca palm, de sansevieria, scindapsus en de gerbera. Ook fijn: ze hebben nauwelijks onderhoud nodig dus groene vingers zijn niet echt vereist. Af en toe water en wat plantenvoeding is genoeg.

7. Keep it cool (or warm)

Vooral in oude huizen kan een koude tochtstroom onprettig aanvoelen. In de zomer kunnen warmte werende gordijnen (dupligordijnen) de hitte buiten houden. De speciale coating op de stof of de witte achterkant zorgt voor extra daglicht- en warmtereflectie. In de winter zorgen dupligordijnen juist dat de warmte binnen blijft en het in je kantoor lekker behaaglijk is. De stilstaande lucht in de honingraat van dupligordijnen houdt namelijk de warmte binnen. Deze isolerende functie kan leiden tot een energiebesparing van meer dan 25%.
7. Keep it cool (or warm)
8. Hoera: ophangen zonder boren

8. Hoera: ophangen zonder boren

Ben je niet zo handig met klussen of verbouwen? Of vind je het zonde om gaten te boren in het plafond of de muren? Dit vonden wij een geweldige tip: je kunt tegenwoordig ook raamdecoratie ophangen zonder gaten te hoeven boren! Voor kunststof of aluminium kozijnen zijn plakprofielen de ideale montageoplossing. Hiervoor hoef je namelijk niet in het kozijn te boren. Een andere tip is om een klemsteun te kiezen. Dit model is eenvoudig in te klikken, zonder te hoeven boren, schroeven of plakken. Dit kan ook handig zijn voor degene die een flexplek tijdelijk huren.

9. Opgeruimd staat netjes

Troep leidt af. Zorg dat je home office dus zo georganiseerd mogelijk is. Lades, mandjes en planken zijn je beste vrienden om al je kantoorartikelen en documenten overzichtelijk te houden. Een whiteboard is ideaal om al je creatieve hersenspinsels vast te leggen. Of om al je actiepunten te vermelden en - heel voldaan - af te vinken.

9. Opgeruimd staat netjes

Je ultieme kantoor aan huis

Het is natuurlijk de bedoeling dat je je helemaal in je element voelt in je kantoor aan huis, zodat je extra productief bent. Maak je werkplek af met de juiste raamdecoratie om je kantoor gezellig te maken, om het daglicht van buiten desgewenst te filteren en om de warmte (of juist kou) buiten te houden. Met deze 10 tips om je werkplek in te richten en te stylen geniet ook jij straks van je ultieme home office!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs