7 vreselijke raamdecoratie fouten die je niet wilt maken

Nieuwe raamdecoratie kan een prachtige manier zijn om je woning een fris aangezicht gegeven of om een ruimte op te fleuren. Raamdecoratie kopen of bevestigen hoeft helemaal niet lastig te zijn, in principe kan iedereen er mee aan de slag.

Toch zijn er enkele vreselijke raamdecoratie fouten die je kunt maken. Dit kan komen omdat je simpelweg iets vergeten bent, of omdat je je van tevoren niet goed genoeg hebt ingelezen. Wij zetten de 7 ergste raamdecoratie fouten die je kunt maken op een rijtje. Zorg dat jij deze fouten niet hoeft te maken zodat het kopen en bevestigen van raamdecoratie een prettige ervaring wordt.

1. Geen rekening houden met draai-kiepramen

1. Geen rekening houden met draai-kiepramen

Veel nieuwbouwhuizen hebben tegenwoordig draai-kiepramen. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt wanneer je op zoek bent naar raamdecoratie. Veel mensen denken namelijk dat elke soort raamdecoratie op elk raam past, maar dit is niet het geval, zeker niet wanneer het om draai-kiepramen gaat.

Vermijdt bijvoorbeeld loshangende rolgordijnen of jaloezieën, deze verliezen al hun effectiviteit wanneer ze aan een draai-kiepraam worden bevestigd en hangen bovendien in de weg. Ook raamdecoratie met een relatief grote bovenbak – zoals houten horizontale jaloezieën – zijn ongeschikt, aangezien deze een draai-kiepraam kunnen blokkeren waardoor deze niet meer open kan.

Kies in plaats daarvan liever voor raamdecoratie die met behulp van klemsteunen aan het raam is bevestigd. Deze decoratie beweegt mee met het raam en behoud zo zijn effectiviteit.

2. Spandraden vergeten

Het kiezen van de verkeerde soort raamdecoratie is niet de enige fout die je kunt maken wanneer het gaat om draai-kiepramen. Je moet namelijk ook zorgen dat je spandraden in huis haalt. Wat zijn spandraden? Dit zijn draden die langs je rolgordijn lopen en je aan de onderkant van je raamkozijn bevestigd. Zo voorkom je dat je raamdecoratie gaat klapperen wanneer je het draai-kiepraam open zet.

Verschillende soorten raamdecoratie zijn voorzien van spandraden. Bekijk bijvoorbeeld onze Rolgordijnen basics collectie, of de plissé plus en premium gordijnen. Deze gordijnen kun je perfect bevestigen op een draai-kiepraam. Je kunt ook kiezen voor aluminium jaloezieën, maak in dat geval gebruik van zogenaamde magneethouders om de raamdecoratie aan de onderkant te bevestigen.

2. Spandraden vergeten
3. Raamdecoratie in het kozijn ophangen terwijl je raam naar binnen opent

3. Raamdecoratie in het kozijn ophangen terwijl je raam naar binnen opent

Heb jij ramen die naar binnen openen? Let dan goed op waar je je raamdecoratie hangt. Hang deze niet in het kozijn, wanneer je dit wel doet kunnen je ramen niet meer open aangezien deze geblokkeerd worden door de bovenbak of raamdecoratie.

In plaats daarvan kun je je raamdecoratie beter ‘op de dag’ hangen, bijvoorbeeld aan de muur of aan het plafond. Op deze manier kun je je raamdecoratie helemaal naar boven rollen en je ramen zonder problemen naar binnen openen.

4. Houten jaloezieën kopen voor je badkamer

Ben je op zoek naar raamdecoratie voor in je badkamer? Let dan extra goed op, een badkamer vraagt om speciale aandacht als het op raamdecoratie aankomt. Koop bijvoorbeeld nooit of te nimmer houten jaloezieën voor in je badkamer, dit is een absolute no go.

Door het vocht in de badkamer is de kans groot dat het hout gaat werken waardoor deze niet meer goed te bedienen is, of zelfs kapot kan gaan. Kies in plaats daarvan liever voor aluminium jaloezieën. Dit metaal heeft nauwelijks tot geen last van het vocht en is daarom bij uitstek geschikt voor in een badkamer.

Houten jaloezieën kunnen echter erg mooi zijn in een badkamer. Gelukkig is hier een oplossing voor. Onze PVC jaloezieën zijn ook verkrijgbaar in een hout look. Hierdoor heb je het beste van twee werelden: de sfeer van hout en de vochtbestendigheid van kunststof.

4. Houten jaloezieën kopen voor je badkamer
5. Transparante gordijnen in je badkamer ophangen

5. Transparante gordijnen in je badkamer ophangen

De badkamer is waarschijnlijk de laatste kamer waarvan je wilt dat mensen naar binnen kunnen kijken. Let daarom goed na over de stof die je gebruikt voor je raamdecoratie. Transparante rolgordijnen zijn niet bepaald goed voor je privacy en ook lichtdoorlatende gordijnen zijn soms transparanter dan je zou willen. Wil je zeker zijn van je privacy? Kies dan voor verduisterende rolgordijnen of jaloezieën.

6. Slapeloze nachten krijgen door de verkeerde stof raamdecoratie

De juiste raamdecoratie kan een cruciale rol spelen in een goede nachtrust, zeker wanneer je veel last hebt van licht van buitenaf. Vermijd daarom jaloezieën, duo rolgordijnen en andere raamdecoratie waar lichtkieren zich kunnen voordoen. Kies in plaats daarvan voor verduisterende rolgordijnen, plissé gordijnen of vouwgordijnen.

6. Slapeloze nachten krijgen door de verkeerde stof raamdecoratie
7. Niet weten welke raamdecoratie er op je dakraam past

7. Niet weten welke raamdecoratie er op je dakraam past

Heb je een dakraam dat je wilt bedekken? Raak dan niet in paniek, ook hier is raamdecoratie voor te vinden. Sterker nog, als je een Velux raam hebt is het heel gemakkelijk om de juiste raamdecoratie te vinden. Zoek simpelweg aan de binnenkant van het raam naar een code, dan weten wij er de juiste raambekleding bij te vinden.

Raamdecoratie van ilumio

Ben jij op zoek naar nieuwe raamdecoratie? Bekijk dan het ruime aanbod van ilumio. In onze webshop vind je allerlei soorten raamdecoratie; van houten jaloezieën tot verduisterende rolgordijnen. 

Je kunt de raamdecoratie voor slechts 39 euro per product laten bevestigen door onze gespecialiseerde monteurs, dan weet je zeker dat het juist gebeurd. Meer weten? Bezoek onze website of neem contact met ons op, wij helpen je graag aan de perfecte raamdecoratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs