6 tips voor het inrichten van je droominterieur

Een leeg huis is als een leeg canvas: de eerste streep zetten is het lastigst. Er zijn zo enorm veel mogelijkheden en keuzes tijdens het inrichten van je huis en uiteindelijk wil je overblijven met jouw droominterieur. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want probeer het interieur wat jij in je hoofd hebt maar eens te realiseren.

Wij begrijpen maar al te goed hoe lastig en frustrerend dit soms kan zijn. Daarom hebben wij 6 tips voor je op een rij gezet waarmee jij jouw droominterieur werkelijkheid kan laten worden. Aan het einde van deze blog weet jij precies wat je moet doen om je ideale inrichting te realiseren. 

1. Maak een moodboard

1. Maak een moodboard

Vraag honderd interieurontwerpers waar ze mee beginnen als ze een huis gaan inrichten en ze zullen allemaal hetzelfde zeggen: een moodboard maken. Als je een moodboard gaat maken ga je weer even terug naar de basisschool voor wat ouderwets knip- en plakwerk. Speur de woonbladen af naar inspiratie en knip alles wat je leuk vindt uit. Meubels, kleuren, keukens, lampen, indelingen, decoraties, alles mag uitgeknipt worden. Wanneer je een hele verzameling knipsels hebt neem je een stevig stuk karton en maak je een mooie collage die jouw droominterieur weergeeft.

 

Extra Tip: Je kunt ook een digitaal moodboard maken, bijvoorbeeld op Pinterest of met programma’s zoals Adobe InDesign.

 

Dit moodboard vormt geen harde regels, maar geeft je enkele handvatten tijdens het inrichten van je ruimte. In elke stap van het proces kun je teruggrijpen naar het moodboard om je te laten inspireren. Dit kan helpen met het kiezen van een kleurtje voor op de muur, een bank, of decoraties.

2. Leg een neutrale basis met de vloer en de muren

Nu je een goed idee hebt van hoe je droominterieur eruit moet komen te zien is het tijd om grote stappen te zetten. Hoe verleidelijk het ook is om je meteen bezig te houden met allerlei kleine details, moeten er eerst een basis gelegd worden. Onze tip: houd deze lekker neutraal met bijvoorbeeld één muur in een afwijkende kleur. Zo kun je over een paar jaar nog eens een interieur make-over doen zonder dat je een nieuwe vloer en kleur aan de muur nodig hebt.

 

Een vloer van hoge kwaliteit en een neutrale kleur op de muren vormen de perfecte basis voor elk droominterieur. Het is belangrijk dat je hier veel aandacht aan besteed, een vloer is namelijk lastiger te vervangen dan een koffietafel. Weet je niet zeker welke kant je op moet? Pak dan je moodboard er nog eens bij.

2. Leg een neutrale basis met de vloer en de muren
3. Vergeet de raamdecoratie niet

3. Vergeet de raamdecoratie niet

Naast de vloeren en muren is er nog iets wat een grote rol speelt in het leggen van een stevige basis: de raamdecoratie. Dit wordt vaak vergeten wanneer men aan een droominterieur denkt en dat is jammer. Met de juiste raamdecoratie maak je van een normale inrichting namelijk een droominterieur.

Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie om uit te kiezen. Uiteindelijk bepaalt de smaak en stijl die terugkomt op jouw moodboard welke soort het best bij jouw interieur zou passen. Ben je op zoek naar een licht interieur? Kies dan voor lichtdoorlatende gordijnen, zoals op de afbeelding. Liever een Scandinavische inrichting? Ga dan voor vouwgordijnen of houten jaloezieën. De mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Koop eerst de grote meubels

Met een stevige basis is het eindelijk tijd om echt te beginnen met inrichten. Ons advies is dat je begint met het kopen van je grote meubels. Denk aan boekenkasten, banken, stoelen, eettafels, bedden en keukens. Wanneer je deze grote meubels in je huis hebt staan heb je een stuk beter beeld van hoe je inrichting er echt uit zal zien wanneer deze eenmaal klaar is. Wees ook niet bang om één of twee eyecatchers in huis te plaatsen, zoals een stoere, industriële eettafel. Bijkomend voordeel: met de toevoeging van deze meubels kun je al je intrek nemen in je nieuwe huis!

4. Koop eerst de grote meubels
5. Maak een lichtplan

5. Maak een lichtplan

Onze volgende tip is het maken van een lichtplan. Het licht in je huis heeft misschien wel de grootste invloed op de sfeer die je in huis creëert, zeker wanneer het buiten donker wordt. Zo kun je kiezen voor een moderne inrichting in met wat kouder licht, of juist de voorkeur geven aan warm en gezellig licht. Met de komst van led verlichting zijn de mogelijkheden legio geworden.

 

Een lichtplan maak je door een plattegrond van je huis te nemen en daarop drie soorten licht te tekenen: groot licht, medium licht en detail licht. Groot licht is het licht wat aangaat wanneer je simpelweg licht in je hele ruimte wilt hebben, zoals een grote plafondlamp of spotjes in het plafond. Medium licht gebruik je om een bepaald gedeelte van je ruimte op te lichten. Denk aan de lichten boven de eettafel, of de lamp in de zithoek. Tenslotte gebruik je detail licht om details extra te laten opvallen. Dit kunnen kaarsen bij een foto, een leeslamp of een ledstrip boven een kunstwerk zijn.

6. Voeg persoonlijke details toe

Tenslotte is het belangrijk dat je jouw huis je echt eigen maakt. Dit kun je doen door normale decoraties toe te voegen, zoals planten en kaarsen. Het is echter nog leuker om persoonlijke details toe te voegen aan je inrichting. Fleur je muur bijvoorbeeld op met familiefoto’s of een poster van je favoriete film. Of wees lekker on-trend en decoreer je bijzettafel met je favoriete coffee table books.

6. Voeg persoonlijke details toe

Creëer je droominterieur met raamdecoratie van ilumio

Met deze 6 tips tover jij elke ruimte in tot jouw droominterieur. Met een fris kleurtje op de muur, enkele eyecatchers, passende raamdecoratie en persoonlijke details krijg jij de inrichting van je dromen. Voor de perfecte raamdecoratie kun je terecht in de webshop van ilumio. Hier vind je alles van jaloezieën tot rolgordijnen, dus er zit ongetwijfeld een item tussen wat jouw inrichting verandert in jouw droominterieur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs