6 geheimen die interieurdesigners weten over ramen stylen

Kijk jij ook wel eens naar home make-over programma’s en denk je dan: “Dat zou ik ook wel willen”? Dan ben je niet de enige. De interieurdesigners die meewerken aan dit soort programma’s hebben vaak jaren ervaring en kennen de kneepjes van het vak. Zo weten zij als geen ander hoe belangrijk de styling van de ramen is voor een inrichting.

Jij kunt je eigen huis ook een make-over geven. Hoe? Door te beginnen met nieuwe raamdecoratie. Jij hebt waarschijnlijk geen jarenlange ervaring als interieurdesigner, daarom onthullen we in deze blog 6 geheimen die interieurdesigners weten over ramen stylen. Zodat ook jij een geweldig interieur kunt realiseren.

1. Licht creëert sfeer

1. Licht creëert sfeer

We beginnen met een geheim dat sommige mensen al zullen kennen: licht speelt een essentiële rol bij het creëren van sfeer. Wat veel mensen echter niet beseffen, is hoe groot de rol die raamdecoratie hierin speelt is. Interieurdesigners weten bijvoorbeeld dat je met duo rolgordijnen met gemak een gezellige sfeer creëert, of dat het strakke design van houten lamellen perfect is voor een warme sfeer.

2. Niet elke raamdecoratie kan in elke kamer

Interieurdesigners weten als geen ander welke raamdecoratie in welke kamer past, maar ze weten ook welke raamdecoratie niet in bepaalde kamers past. Neem bijvoorbeeld de slaapkamer: hier wil je geen lichtdoorlatende gordijnen, anders zou je in de zomermaanden geen nachtrust krijgen door het lange zonlicht. Een ander voorbeeld is de badkamer: hier zou je nooit houten lamellen moeten ophangen, aangezien deze niet bestand zijn tegen de temperatuurschommelingen en vocht. 

2. Niet elke raamdecoratie kan in elke kamer
3. Sommige ramen vereisen extra aandacht

3. Sommige ramen vereisen extra aandacht

Het ene raam is het andere raam niet, dat weet elke interieurdesigner. Sommige ramen vereisen dan ook extra aandacht. Let bijvoorbeeld extra op wanneer je raamdecoratie zoekt voor een dakraam, niet elke soort is hiervoor geschikt en ook de installatie is anders dan bij een gewoon raam. Hetzelfde geldt voor draaikiepramen. Dit soort raam vind je veel in nieuwbouwhuizen, maar vereisen extra aandacht als het op raamdecoratie aankomt. Is er bijvoorbeeld ruimte om je raamdecoratie in de dag te bevestigen? Kan je raam nog wel goed open wanneer de decoratie bevestigd is?

4. Raamdecoratie maakt of kraakt een inrichting

Er zijn dus enkele zaken waar extra op gelet moet worden bij het uitkiezen en bevestigen van raamdecoratie. Dat betekent echter niet dat je raamdecoratie dan maar links moet laten liggen, of altijd maar de simpele oplossing moet. Elke interieurdesigner kan je namelijk vertellen dat raamdecoratie een inrichting kan maken of kraken. Heb je de verkeerde raamdecoratie? Dan kan dit een enorme stoorzender zijn in de ruimte. Heb je echter de juiste raamdecoratie? Dan bindt het je hele inrichting samen.

4. Raamdecoratie maakt of kraakt een inrichting
5. De keuze is enorm

5. De keuze is enorm

Bij raamdecoratie denken de meeste mensen niet verder dan aan lamellen, gordijnen en rolgordijnen. Interieurdesigners weten echter dat de keuze veel groter is. Er zijn vouwgordijnen, duo rolgordijnen en plissés. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende variaties op deze raamdecoratie en de verschillende niveaus van transparantie. De keuze is enorm, dus het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je door de bomen het bos niet meer ziet.  

6. Privacy is belangrijk

Interieurdesigners mogen dan veel weten over de styling van ramen en de verschillende soorten raamdecoratie er zijn, zij begrijpen ook dat bij veel mensen privacy belangrijker is dan stijl. Gelukkig bieden bijna alle soorten raamdecoratie privacy. Een optie voor zij die stijl en privacy willen combineren is lichtdoorlatende stof. Deze stof laat wel daglicht naar binnen, maar houdt ongewenste blikken buiten. Perfect voor een raam aan de straatkant. Onder andere rolgordijnen, vouwgordijnen en klassieke gordijnen kunnen met een lichtdoorlatend materiaal worden geleverd.

6. Privacy is belangrijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs