5 voorbeelden van inrichting blunders die jij niet wilt maken!

Een samenhangend interieur is het belangrijkst element voor een perfecte sfeer. Belangrijk is dat je niets vergeet tijdens het inrichten van je huis. Toch is het inrichten van een huis niet iets wat iemand elke dag zomaar doet. Sommige mensen hebben er meer gevoel voor dan anderen, maar professioneel advies en tips kunnen altijd erg nuttig zijn.

Om een mooi, trendy en stijlvol huis te krijgen zijn er 5 belangrijke fouten die je absoluut niet moet maken tijdens het stylen van jouw interieur. Vermijd deze interieur no go’s en je hebt gegarandeerd een goede een stijlvol interieur.

De grootste interieur blunders beginnen vaak met een onschuldig enthousiast idee en eindigen in een hilarische lelijke chaos. Zo zijn ook deze 5 veel voorkomende interieur fouten ontstaan die allen gemakkelijk te vermijden zijn, mits je erop let. Leer van de onderstaande fouten en zorg dat ze jou niet overkomen!

De 5 ergste interieur blunders van 2022

Te veel meubels in één ruimte

De grootste blunder bij het inrichten van de woonkamer is deze vol te proppen met allerlei meubels. “Less is more” wordt vaak geroepen door interieur designers, maar zelden gehoord. De truc is om de juiste meubels te hebben op de beste afstand.

Te veel kleine meubels en je huis lijkt op een poppenhuis. Aan de andere kant zorgen te veel grote meubels voor een onrustig verkrampt gevoel.

Houd de afstand tussen individuele zitplekken op minimaal 1 meter en maximaal 3 meter. Zo zit je niet bovenop elkaar en hoef je niet te schreeuwen om een gesprek te voeren. Zorg dat de afmeting van de looproutes minimaal 90 cm breed zijn voor een goede doorgang.

De 5 ergste interieur blunders van 2022
De verkeerde verf en muur kiezen

De verkeerde verf en muur kiezen

Denk goed na voordat je een kleur kiest voor je muur en ook welke muur je dan wilt verven, want het maakt of kraakt een ruimte. Wil jij bijvoorbeeld een wand een kleur geven? Volg dan deze 3 stappen: 

 1. Kies de juiste muur. Verf bijvoorbeeld niet een langwerpige muur want dat versterkt het ‘gangeffect’ en is niet sfeer bevorderend.

 2. Kies de juiste kleur thuis. Beslis je kleurkeuze niet op basis van een waaier in een winkel, want het licht is altijd anders dan bij jouw thuis, dus de kleur ook.

 3. Kies 1 tot max 2 accessoires in dezelfde kleur. Vermijd een te matchy interieur door niet de exacte kleur te combineren maar wel van dezelfde kleurenpalet.

De verkeerde raamdecoratie kiezen

Het overkomt de beste, maar de grootste fout is raamdecoratie kiezen die niet in het interieur passen. Daarom zijn er 3 belangrijke tips bij het kiezen van jouw raamdecoratie/gordijnen:

 1. Zorg dat het raam nog functioneel blijft. Rolgordijnen op een draai kiepraam kunnen een grote fout zijn omdat het raam niet meer open kan door de stang die ervoor hangt. Denk goed na hoe je het rolgordijn gaat ophangen. 

 2. Kies een type raamdecoratie die past bij jouw interieurstijl en meubelen. Jaloezieën passen goed bij een industrieel interieur en plissé gordijnen goed bij een moderne look.

 3. Raamdecoratie voor bijzondere raamsoorten, zoals erkers en serres, moeten op maat gemaakt worden omdat het er anders goedkoop en slordig uitziet.
De verkeerde raamdecoratie kiezen
Te veel houtsoorten in je interieur

Te veel houtsoorten in je interieur

Hout op hout is de sfeerkiller in elk interieur en een klassiek voorbeeld van een mismatch. Een eikenvloer met daarop een tafel van steigerhout en teakhouten stoelen eromheen is de ergste interieur fout van 2018 en kan echt niet meer.

Wil jij wel hout met hout combineren in één ruimte let dan op deze 5 interieurtips om een blunder te voorkomen:

 1. Let op de nerven van de soorten hout en combineer dezelfde soort nerven voor een rustig effect.

 2. De kleuren van de houtsoorten moeten dezelfde tint hebben om goed bij elkaar te passen.

 3. Combineer niet teveel soorten hout met elkaar want daarvan raakt jouw huis uit balans en wordt het erg onrustig.

 4. Vermijd direct contact van hout op hout door bijvoorbeeld een kleed als buffer te gebruiken tussen de houten vloer en houten tafel.

 5. Verf het hout bijvoorbeeld wit zodat het perfect past in een evenwichtig interieur.

Meubels tegen de muur

Misschien wist je deze interieur tip al, maar we herhalen het graag nogmaals: zet je meubels nooit tegen de muur.

Waarom moet je niet je meubels tegen de muur zetten? Als je een paar centimeter tussen de bank en de wand houdt dan oogt de ruimte juist groter, zelfs in een kleine studio is dit een goeie tip.

Door ruimte te behouden achter de bank creëer je een gezellige sfeer in je huis en houd je de woonkamer luchtig. Daarnaast betrek je je bank beter in de leefruimte en voorkom je een ‘dode ruimte’.

Een ‘dode ruimte’ in de woonkamer is erg ongezellig want de banken staan dan namelijk zo ver weg dat je naar elkaar moet schreeuwen om een gesprek te voeren.
Hoe voorkom je een ‘dode ruimte’? Zorg voor evenwicht en een gezellige sociale ruimte door de bank niet tegen de muur te zetten.

Meubels tegen de muur

Denk goed na voordat je gaat inrichten!

Ga niet zomaar wat doen met je interieur zonder erover na te denken. Zorg dat je goed weet wat jij wilt en hoe je het gaat bereiken. Het bekende Franse spreekwoord: “C’est le provisoir qui reste” is zeker waar wat betreft het interieur.

Interieur advies: kies niet iets tijdelijks of snel want het blijft meestal wel heel veel jaren staan, want iedereen is tegenwoordig zo druk met kinderen, werk en andere leuke dingen.

Zorg dat je vooraf geïnformeerd bent over de do’s en don’ts van een inrichting zodat jij trots kan zijn op het eindresultaat van jouw huisinrichting.

Schakel professioneel advies in voor en geweldig resultaat en voor een persoonlijk interieuradvies.

Wil jij geholpen worden door dè beste en wil jij een perfect huis door middel van expert advies? Hieronder hebben wij een lijst gemaakt van professionals die bekend zijn om hun kwaliteit en expertise:

 • Keukens: Tieleman Keukens is al 3x uitgeroepen tot beste keukenspecialist van Nederland

 • Verlichting: Arpalight heeft jarenlang ervaring met woonhuizen, villa’s, appartementen en penthouses.

 • Vloeren: Knulst Houten Vloeren geeft al vanaf 1958 deskundig advies voor de beste vloeren.

 • Raamdecoratie: ilumio is gespecialiseerd in raamdecoratie op maat en is één van de beste in Nederland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs