4 problemen die iedereen heeft met raamdecoratie

Wanneer je niet meer naar je inrichting kunt kijken zonder te denken dat het een opfrisbeurt nodig heeft, doe je er goed aan op zoek te gaan naar nieuwe raamdecoratie. Mooie, nieuwe lamellen, rolgordijnen of vouwgordijnen kunnen je interieur binnen no-time een echte facelift geven.

Maar zoals alles in het leven, gaat het uitzoeken en monteren van raamdecoratie niet altijd zonder slag of stoot. Er zijn dan vier problemen te definiëren die iedereen wel eens heeft met raamdecoratie: het inmeten, de keuze tussen zonlicht en privacy, de ‘aparte’ ramen en het kiezen van de juiste soort. Wij zetten deze vier problemen voor je uiteen vertellen je hoe je deze oplost of voorkomt.

1. Raamdecoratie inmeten

1. Raamdecoratie inmeten

Je kunt je raamdecoratie zelf inmeten, maar dit vergt wel voorkennis. Welke afstand moet je bijvoorbeeld meten? Hoe weet je zeker dat je de juiste maten doorgeeft? En meet je alle raamdecoratie op dezelfde manier in? Het is makkelijker dan je denkt.

Ten eerste moet je bepalen of je je raamdecoratie in of op de dag wilt monteren. In de dag betekent dat je de raamdecoratie op het raamkozijn of tussen twee muren ophangt. Wanneer je je raamdecoratie in de dag wilt monteren meet je de breedte en de lengte tussen het raamkozijn of de muur op drie plekken. Noteer bij verschillen altijd de kleinste maat.

Op de dag monteren betekent dat je de raamdecoratie op het raamkozijn, op de muur of aan het plafond bevestigd. In dit geval meet je simpelweg de breedte van je raam inclusief de gewenste overlapping en de maximaal gewenste lengte.

2. De keuze tussen zonlicht en privacy

Elke soort raamdecoratie heeft unieke eigenschappen, waardoor je voor verschillende keuzes komt te staan. Een van die keuzes is die tussen zonlicht en privacy. Raamdecoratie kan een prima manier zijn om meer privacy in huis te creëren.

Of je nu op zondagochtend in je badjas door huis loopt, of je vrienden hebt uitgenodigd voor een gezellig feest; je hebt niet altijd behoefte aan pottenkijkers. Met raamdecoratie kun je je hele raam bedekken en zelfs verduisteren. Dit gaat echter ten koste van het zonlicht, waardoor je een hele donkere sfeer in huis krijgt.

Gelukkig zijn er types raamdecoratie die zowel privacy als genoeg zonlicht bieden. Neem bijvoorbeeld rolgordijnen van lichtdoorlatende stof. Zoals de naam al verraad laat deze stof zonlicht naar binnen, ongewenste blikken worden echter effectief geblokkeerd. Ook top down bottom up plissés kunnen je het beste van twee werelden bieden. Deze gordijnen kun je van boven naar beneden laten zakken, waardoor er licht naar binnen komt zonder dat je inlevert op je privacy.

2. De keuze tussen zonlicht en privacy
3. Rekening houden met ‘aparte’ ramen

3. Rekening houden met ‘aparte’ ramen

Het ene raam is het andere niet, daarom kun je niet elk raam hetzelfde behandelen als het gaat om raamdecoratie. Met enkele ramen moet je extra rekening houden. De twee meeste voorkomende ‘aparte’ ramen zijn draai-kiepramen en dakramen.

Draai-kiepramen

Veel nieuwbouwhuizen zijn standaard uitgerust met draai-kiepramen. Hoewel deze ramen erg handig en stijlvol zijn, vergen ze extra aandacht op het gebied van raamdecoratie. Aangezien deze ramen vaak naar binnen opengaan, moet je bij de bevestiging van je raamdecoratie goed uitkijken of je raam nog wel open kan. Denk dus goed na hoeveel ruimte je raamdecoratie in beslag neemt (ook wanneer deze helemaal ‘open’ staat) en kijk goed of je je gordijnen op of in de dag wil monteren.

Dakramen

Ook dakramen vergen extra aandacht. Het is vooral de schuine hoek van het dak die het decoreren van deze ramen vaak zo lastig maakt. Zo kun je bijvoorbeeld geen regulier rolgordijn ophangen, aangezien deze recht naar beneden zou gaan hangen. In plaats daarvan moet je gebruik maken van speciale dakraamrolgordijnen.

4. Niet weten welke soort raamdecoratie in je interieur past

Ben je op zoek naar nieuwe raamdecoratie, dan merk je snel genoeg op dat het aanbod enorm is. Het is dan ook niet lastig om door de bomen het bos niet meer te zien en niet zeker te weten welke soort raamdecoratie het beste in je interieur past. We kunnen je echter gerust stellen: de keuze is gemakkelijker dan het lijkt. Veel soorten raamdecoratie zijn namelijk enorm veelzijdig en passen – indien juist gestyled – in veel soorten inrichtingen.

Neem bijvoorbeeld vouwgordijnen. Deze soort raamdecoratie wordt vaak gebruikt voor meer traditionele, landelijke inrichtingen. Niet zo vreemd ook, aangezien de gevouwen stof perfect aansluit bij de esthetiek van zo’n inrichting. Het zal je echter verbazen dat vouwgordijnen ook uitstekend tot hun recht komen in een moderne inrichting in Scandinavische stijl.

Zo kunnen ook klassieke gordijnen, duo rolgordijnen, jaloezieën van hout, aluminium en pvc en reguliere rolgordijnen op allerlei manier gebruikt worden in een inrichting.

4. Niet weten welke soort raamdecoratie in je interieur past

Raamdecoratie van ilumio

Nu we de meest voorkomende problemen die iedereen heeft met raamdecoratie hebben besproken, ben je klaar om je inrichting op te frissen. In de webshop van ilumio vind je een ruim aanbod van verschillende soorten raamdecoratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ilumio verzamelt je e-mailadres om onze nieuwsbrief te sturen. Je heeft het recht om deze gegevens in te zien, te corrigeren en er bezwaar tegen te maken. Voor meer informatie over je rechten klik hier.

Tess
Bekijk alle blogs